Over een dag of tien kunnen we stemmen Dat doen we, daarin zijn we vrij. Maar de keuzes nu zijn oneindig, Ik weet wel welke richting mijn voorkeur heeft, maar toch… Ik ben wel een voorkeur, hoewel er nu veel te kiezen valt. In mijn studie onderzichten we verkiezingsbeelden Ik weet niet meer precies waar […]
Creatief denken – los van alle vooroordelen #oifnijm
Op 2 december woonde ik de workshop over ‘creatief denken’ van Purple Monkey bij, in Nijmegen. Deze workshop werd gegeven vanwege #oifnijm (Open InnovatieFestival in Nijmegen). Als verwacht was het leuk, en inspirerend. Het bracht mij op tal van ideeën. ‘Dat moet ik weer meer doen, creatief denken.’ Privé, dan. Zakelijk ben ik er veel vaker mee bezig. Ik heb een paar jaar geleden een opleiding creatief denken gevolgd en maakte vaker tijd vrij om met speciale creatieve denkmethodes met mijn huisgenoten creatieve oplossingen voor problemen of vraagstukken op te lossen. Zo denken we met ons gezin elk jaar na waar we in de zomervakantie naartoe gaan, hoe we ernaartoe gaan en wat we dan gaan doen. Dat moet jij ook eens doen! Creatief denken, op zoek naar oplossingen voor een probleem of een vraagstuk waar je vaak al lang mee rondloopt.
Idea Killing of anders
Vaak heb je het één en ander al geprobeerd, maar lukt het ‘toch niet’. Hoe ik dat denk te weten? Omdat het zo meestal gaat. Kijk maar naar de mooie poster van het Centrum voor Ontwikkeling van Crteatief Denken, 26 idea killers. Ze zijn volgens mij allemaal wel herkenbaar voor je. We zoeken vaak naar oplossingen voor een probleem, of naar een alternatief dat past bij onze veronderstellingen. Dat zijn die dingen waarvan we denken dat het ‘zo is’.
Hoe die vooronderstellingen werken, bij onze denkwijzen?
Onze hersenen bestaan uit meer dan 100.000 hersencellen. Die hersencellen werken samen of worden verbonden door dendrieten, zo’n 100.000 verbindingen per hersencel zijn mogelijk. Als zo’n dendriet is ‘aangelegd’ en meer wordt gebruikt, dan wordt het een soort ingesleten weg die voor ieder de enig juiste weg ‘lijkt’. Het is zoals een ingesleten pad waarvan heel veel mensen gebruik maken. Zoals het zgn. Limbopad in Eindhoven, een uitgelseten pad van de universiteit naar het station. Men zegt dat Limburgse studenten die ingesleten route nemen om snel thuis te zijn en andersom. (Is dat nog zo of is dat oud nieuws uit mijn studententijd, in de vorige eeuw?) Veel ingesleten routes werken wellicht wel. Maar wil dat dan ook zeggen dat het de enige weg is? Met creatief denken leg je nieuwe dendrieten aan, die een andere weg neemt dan de ingesleten weg. Soms is dat beter of leuker. Het is in ieder geval eens weer iets anders.
Goed idee, om innovatie en creatief denken een plek te geven bij de overheid
Maar gaat het wel werken? In de workshop die ik bijwoonde, was er vooral aandacht voor technieken van creatief denken. Het waren twee uur, dus deelnemers konden alleen even ‘ruiken’. Het is wat mij betreft altijd leuk / plezierig om de twee hersenhelften en de dendrieten die hen verbinden extra scherp in te zetten voor creatieve denktechnieken. Ik kwam op de bijeenkomst in Nijmegen af vanwege de combinatie tussen creatief denken en de overheidspraktijk. Ik ben werkzaam op beide terreinen en het was goed om daarvoor speciaal in mijn oude studiewoonplaats terug te zijn. Jammer genoeg was er in deze workshop geen aandacht voor creatief denken in de overheidspraktijk. Behalve dan dat hij plaatsvond in het gemeentehuis, natuurlijk. Niettemin heb ik een goede, leerzame ervaring gehad. Waarvoor dank, organisatie van het Open Innovatiefestival in Nijmegen. En ik ben ervan overtuigd dat creatief denken ook voor de overheid mooie mogelijkheden moet kunnen bieden, zeker in crisistijden als deze.
Waar ik, samen met mijn gezin, eens mee begin, met creatief denken?
Over een oplossing voor ons probleem met het zwangerschapsverlof van onze zeer gewaardeerde schoonmaakhulp, en voor samen opdraaien voor de huisstofmijten waar de vader deze huizes allergisch voor is.
Geef een reactie