Een goed gesprek met – anderen en jezelf

oordeel‘Speak for yourself’, oordeel niet over anderen

Als ervaringesdeskundige hoor ik veel en makkelijk over andere ervaringen. Ook in mijn werk met mindfulness. We (let op, dat doen we allemaal) hebben vaak ons oordeel, of een goedbedoeld advies voor wat de ander moet doen of wat hij of zij niet goed zou doen. En tegelijk ben ik zo blij als mensen me iets persoonlijks vragen en belangstelling hebben voor mij. Kijk eens diep in je binnenste. Hoe vaak kom je dat tegen? En hoe vaak doe je dat zelf? Iemand zei me eens dat goedbedoelde adviezen (‘je moet eens…’) vriendschappen kostte. Omdat die persoon dat goedbedoelde advies in de wind sloeg.

Niet oordelen, wat levert dat op?

Mijn neef, R., velt nooit een oordeel. Althans niet hardop. Hij heeft veel aandacht voor iedereen, is heel belangstellend. R. leeft een heel ander leven dan ik, maar we respecteren elkaar, helemaal. We zien elkaar niet vaak, maar ik weet dat hij door mij en door iedereen die hem kent ten zeerste wordt gewaardeerd. Ook dat is een oordeel. Positief voor hem en voor mij. Ook daar word ik oprecht blij van.

De alledaagse tip die ik vandaag dan ook tweette, luidt: ‘Speak for yourself’, oordeel niet over anderen.’

tip2

Laat wat van je horen

*