Heb ik (altijd) gelijk? Wat mij betreft wel. Maar ik wil niet anderen daarin meenemen. Ik leef volgens mijn eigen overtuiging. In de komende verkiezingstijd speelt gelijk halen een grote rol. Daar speelt framing mee. Sommige personen zijn heel goede framers. Zij halen hun gelijk bij anderen makkelijk. Sommige personen zijn complotdenkers of influencers. Politici […]
Een goed gesprek met – jezelf
Wanneer heb jij in de spiegel eens goed naar jezelf gekeken?
Kun je het je nog herinneren? Niet? Wel doen, hoor! Het lijkt een beetje een rare vraag, maar ik stel hem met een reden. Want we lopen onszelf vaak voorbij, maar we denken onszelf wel heel goed te kennen. Werkt dat ook zo voor jou?
Wanneer had je voor het laatst een goed gesprek met jezelf?
Sinds kort (een paar jaar) gun ik mezelf elke dag tijd om een goed gesprek met mezelf te voeren in de vorm van mindfulness-meditatie. Het komt, ook mij, vaak niet goed uit, om er een halfuur per dag voor uit te trekken. Ik hoor van iedereen positieve reacties over mindfulness. ‘Het schijnt goed te zijn.’ Ik kan niet anders dan dat volmondig te beamen. Mindfulness wordt in zowat alle psychologische en medische wetenschappelijke studies benoemd. Goed voor omgaan met chronische pijn, pubertijd, ter voorkoming van depressie, ga zo even door.
In de tijd waarin we nu leven, in de hectiek van alledag, met de enorme hoeveelheid zaken die onze aandacht vragen, kunnen we met mindfulness onszelf ruimte en rust gunnen. Weet je dat onderzoek heeft uitgewezen dat mindfulness gelukkig of gelukkiger maakt? Willen we dat niet allemaal?
Gun jezelf een goed gesprek met jezelf, regelmatig
Ach, ieder zijn of haar ding. Ik zou iedereen gunnen om een goed gesprek met zichzelf te hebben. Want weet je? Je bent het waard! Als iedereen een goed gesprek met zichzelf zou voeren, dan zou dat de wereld een stuk aangenamer en interessanter maken. Daarvan ben ik overtuigd! Maak maar eens een beginnetje.
Ga op een rustige plek zitten en neem even 3 minuten voor jezelf. Let op, je hoeft de klok niet in de gaten te houden, als het meer of minder tijd kost, dan hoef je je daar niet schuldig om te voelen. En zeg nou zelf, voor 3 minuten kun je altijd ruimte maken. Neem een comfortabele, waardige houding aan en geef aandacht aan:
- Wat gebeurt er?
- Wat voel je in je lijf? Hoe zit je? Zijn er delen in je lichaam die gespannen voelen of die je meer voelt dan andere delen? Met welke delen van je lichaam raak je de ondergrond? Welke delen van je lichaam raken andere delen aan?
- Volg je adem. Je hoeft je adem niet te sturen, gewoon volgen. Voel je hoe je adem door je neus of je mond je lichaam binnen gaat? Voel je de weg die je adem aflegt? Voel je hoe je buik of je borst, of iets anders in je lichaam uitzetten bij inademing en weer terug? Volg je ademhaling een paar keer. Stuur hem niet, maar weet dat je adem jouw ankerpunt is. Waar jij bent, is je adem ook.
Geef een reactie