Een goed gesprek met – wat je eet en hoe je het eet

Ken je de oefening?

rozijnDie van de rozijn. Het hoort bij les 1 van mindfulness en ik geef hem graags als introductie. Want die oefening laat ons precies zien wat we in mindfulness benadrukken: aandacht voor wat er hier en nu met jezelf gebeurt. Mensen die graag rozijnen eten, nemen een handvol, bijten er een keer op en slikken ze door. Ze weten hoe ze eruit zien en hoe ze over het algemeen smaken.

Weten ze ook hoe ze kraken en hoe ze ruiken?

Toen ik de oefening voor het eerst deed, wist ik niet wat er op mijn hand werd gelegd. Ook niet na het voelen, het ruiken, het horen. Pas toen ik erop mocht bijten, wist ik wat ik in mijn mond had. Daar gaat het bij mindfulness over: helemaal ervaren wat er met je gebeurt, hier en nu. Ik ken het ‘schrok’gevoel wel van mijn verslaafdheid aan zoete drop. Er zijn ook wel mensen die me verontschuldigend zeggen dat ze nu eenmaal alles lekker vinden en willen hebben.

Oefen met mindful eten

proeven

Er bestaan organisaties die mindfulness inzetten om zorgvuldig te eten. Gewoon, genieten van wat je eet, hoe het eruit ziet, hoe het ruikt / voelt / … Behalve het feit dat het helpt 0m in meer tijd minder te eten, heb ik gemerkt dat ik kan genieten van eten. Ik hoef niet meer zo nodig drop. Ik geniet ervan, dat wel. Meer nog dan dat ik dat vroeger, met veel meer deed. En dat is wat ik in dit geval bedoel met eem goed gesprek: genieten van eten!

boedhabrug4-234x300

Laat wat van je horen

*