Een goed gesprek met – zorgen en oplossingen

Gelezen:

‘Als u met een ernstig probleem geconfronteerd wordt, denk dan goed na. Is er een oplossing, dan heeft het geen zin om u op te winden.

Is er geen oplossing, dan heeft het geen nut om u op te winden.’

Dalai Lama

zoregen maken 2

 

Dat vind ik een heel sterk citaat.

Ik kom zorgen op veel plaatsen tegen. En dat willen mensen wel of niet laten zien. Iets meer zorgen laten zien, is soms wenselijk. Zo zeggen vaak oudere mensen zich zorgen te maken over zaken waar ik als minder oudere niets van begrijp. En er zijn zorgen waarvan mensen vinden dat ze er niet mee ‘te koop’ moeten lopen. Zo hoor ik vaak dat mensen met MS of met Parkinson o.i.d. liever niet willen laten weten dat ze ziek zijn. In zo’n geval zijn er overigens ook meer zorgen. Die om te willen verbergen dat er iets aan de hand is en die om je zorgen te maken over iets wat niet opgelost kan worden. Althans nu nog niet.

En wat ik dan ook denk te merken dat ‘niet-wetenden’ zelf een fantasie gaan verzinnen over wat er wel of niet aan de hand zou kunnen zijn met die persoon die ‘zo moeilijk beweegt’ of ‘die…’

Mindfulness denkt daar anders overboedhabrug4-234x300

Ik denk dat ik mijn vakgebied redelijk begrijp. Ik wind me niet zo snel op. En ik ben ziek (MS), maar  dat mag je weten. Niet omdat je je er over moet opwinden, maar omdat ik je desgevraagd zelf wel wil vertellen wat dat voor mij betekent. Anders winden de verkeerde mensen zich op misschien over de verkeerde dingen. Dat heeft geen zin én geen nut.

zorgen maken

Laat wat van je horen

*