Volgens ACT moet ik dagelijks een foto maken. Dat doe ik ook, maar ik gebruik ook foto’s van anderen. Kijk maar: Dit is mijn dagboek. Ik kan niet goed meer schrijven en moeilijk foto’s maken, dus zo werkt het voor mij. Dit zijn plekken waar ik dit weekend ben geweest, op de fiets met B. […]
#Politiek-bestuurlijke sensitiviteit 2 – wat de rol van ambtenaren is

We leven in Nederland in een democratisch bestel. Dus eens per vier jaar mag elke burger boven de 18 jaar zijn of haar stem uitbrengen op een persoon uit een politieke partij die zich verkiesbaar heeft gesteld.
Als ambtenaar heb je vaak met een nieuwe bestuurder te maken
Ambtenaren doorlopen een sollicitatieprocedure en worden aangenomen op hun expertise. Dat kan een vakinhoudelijke expertise zijn of een bestuurskundige expertise. In beide gevallen zou dit kunnen betekenen dat jij, als ambtenaar, de gewezen persoon zou zijn om je bestuurder in zijn of haar beleid te ondersteunen en te adviseren.
Daar staat tegenover dat die bestuurder graag het beleid van zijn of haar partij wil uitdragen. En hoe kun jij, als ambtenaar dat beleid vertalen naar jouw werk?
Hoe laat jouw bestuurder dat toe?
Een bestuurder is, net als de ambtenaar, een mens. Een mens met eigenschappen, gedrag, nukken, noem maar op. In zo’n geval is het natuurlijk ook handig om te analyseren hoe je als professioneel ambtenaar omgaat met je bestuurder, hoe je het gesprek met hem of haar aangaat. In onze cursus politiek-bestuurlijke sensitiviteit gaan we in op verschillende bestuursstijlen waaraan jouw bestuurder toe kan behoren. Zodat zowel de bestuurder als jij, de ambtenaar, er naar tevredenheid mee kan werken.
Wat houdt dat in, naar tevredenheid?
Beide partijen hebben een rol in het politiek-bestuurlijke spel. De bestuurder heeft een achterban te vertegenwoordigen die hij of zij tevreden wil stellen. De ambtenaar kan de bestuurder met zijn of haar deskundigheid ondersteunen. Dat biedt de ambtenaar en de bestuurder een kans om naar tevredenheid van beide partijen te communiceren en samen te werken. Dat houdt je baan, als ambtenaar, boeiend en uitdagend.
Lees ook:
Geef een reactie