Het Agnesplein op deze foto, dat doet me al jaren zeer. Als klein kind kwam ik er al, met mijn moeder bij de slager, en toes regelmatig naar de kerk. Toen waren er ook al veel auto’s. Nu ies er een tweede supermarkt, mét een extra parkeerplaats. De supermarkt is vrij rustig (de winkel in […]
Wat ik je wilde vragen – #socialmedia #communicatie
Ken je ‘Een compleet nieuw brein’van Daniel H. Pink? Mooi boek. Ik raad je aan om het eens te lezen en je te laten inspireren. Ik heb er in mijn blog ook al vaker naar verwezen.
Nu kwam ik in NRC Next een artikel tegen over de Spinoza-prijs die NWO jaarlijks toekent aan onderzoekers. Winnende vrouw in het gezelschap, Patti Valkenburg raadt in dat artikel: ‘The Shallow: what the internet is doing to our brains’ van Nicholas Carr aan. Zelf zegt ze daarover: ” Niet dat het het beste boek is dat ik gelezen heb(…)het gaat over de vraag hoe het internet onze manier van informatie verwerken heeft beïnvloed. Volgens Carr zijn onze hersenen veranderd en zijn we minder aandachtig geworden doordat we continu zestig dingen tegelijk doen. (…) Er is nog weinig onderzoek gedaan om (…dat) te rechtvaardigen.(…)Het is wel een heel interessante vraag om over na te denken.(…).”
Kijk, dat vind ik nou ook eens! Leg naast deze gedachte het boek van Pink (ik weet niet of dat gebaseerd is op onderzoeksresultaten). Denk jij ook dat niet ieders hersenen, maar vooral die van kinderen en jongeren best wel eens een ‘andere’ hoedanigheid hebben dan die van ons? En, als dat zo is, is dat erg?
Ik heb het idee dat het internet, social media, e.d. de meest prachtige innovaties zijn van dit moment. En van dat van de toekomst. Want wat is er precies mis met veranderingen van brein, gedrag, maatschappij en zo, als het vooral gaat om andere gedachten en vormen van communicatie. Ik heb het hier niet over oorlogen, conflicten, e.d. Die zijn, helaas, van alle tijden en van alle gebieden.
Ik heb het over menselijke en intermenselijke ontwikkelingen die gaande lijken te zijn in ons brein en in de communicatie. Het gaat mij vooral om ontwikkelingen waarop internet en social media een belangrijke invloed hebben. En natuurlijk kan niet iedereen hierin mee. Want een volgroeid brein waaraan nog maar weinig ontwikkelingen mogelijk zijn en weerstand tegen verandering spelen onmiskenbaar een rol.
Blijven wat mij betreft veel vragen staan:
- Verandert het brein daadwerkelijk met het toenemende gebruik van internet en social media?
- Zo ja, verandert het brein bij iedereen? Is het afhankelijk van leeftijd?
- Wat betekent evt. verandering van het brein voor maatschappelijke veranderingen?
- Heb jij een antwoord op een vraag die ik hierboven stelde? Dan hoor of lees ik het graag!
Hoi Ilja,
Mooi beschreven en een paar vragen waar je ons eens goed over laat nadenken. Zelf denk ik dat ons brein niet zozeer verandert. Daarvoor draait de wereld te snel; dat kan de evolutie eenvoudigweg niet bijbenen.
Wat ik wel denk, is dat wij ons brein in snel tempo anders gaan gebruiken. We moeten veel meer info verwerken, dus scannen wordt een steeds belangrijker vaardigheid. De truc is natuurlijk hoe je slim scant. Je moet op tijd kunnen beoordelen waar het scannen moet stoppen en waar je de diepte in moet duiken.
Dat juiste moment pikken, dat item zien waar diepgang van belang is, dat is een waar talent aan het worden. Vroeger was het nauwelijks van belang, maar wie het in onze tijd goed beheerst die heeft een gouden ei in handen.
Vrije groet,
Stan