365 dagen- blog dag 112, vragen stellen

Wie-wat-waar-waarom-hoe?

Naar aanleiding van een gesprekje met mijn echtgenoot (bijvoorbeeld over politiek) dacht ik na over wat ik ooit geleerd heb. Mensen zenden veel. Luisteren slecht of niet. Een goed gesprek gaat over meer, een tweevoudige communicatie: spreken, maar ook luisteren en vragen. Bij De Beuk (waar ik heb gewerkt) noemden we dat: LSD (luisteren-samenvatten-doorvragen) Ik ken de theorie en ik maak me ook schuldig aan zendgedrag. Ga maar na:

Wanneer had je een goed gesprek? Met wie? Waarover?

Als je je dat niet meer kunt herinneren, dan is je leven misschien leeg. Of dan kun je nadenken over je eigen rol in gesprekken met anderen.

Ik ken iemand in de buurt die álles weet. Ik heb nooit gemerkt dat hij luistert, maar hij ‘zegt’ alles te weten. Kan dat? Dat is knap! Luisteren naar een ander en doorvragen geeft de ander met wie je praat een beter en geloofwaardiger gevoel.

Een goed gesprek met een ander kan jou ook veel geven.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, communicatie, gesprek. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.