365-dagen blog – dag 143, overtuiging.

Wist je dat ik vaak mijn best doe om anderen te overtuigen?

Van zaken die mezelf aangaan en die de maatschappij aangaan. En ik ben vaak zelf overtuigd van mijn ‘gelijk’. Ik luister nu naar een podcast van de Correspondent over klimaat en milieu. Ik ben ervan overtuigd dat we ons zorgen moeten maken en dat we er anders door moeten leven. Maatschappelijk ben ik ervoor om vast te houden aan die overtuiging.

En over persoonlijk gedrag dan?

Dan ben ik geneigd overtuigend te zijn, maar tegelijk ook gemakzuchtig. Herken je dat? Een paar voorbeelden: ik heb gezegd veganistisch met vis te eten, volgens het OMS-dieet. Maar gesmolten kaas smaakt zo goed. Dus dat ik eet ik wel. Ik heb ooit gezegd geen alcohol te drinken. Maar ja, minder drink ik wel (alleen maximaal twee glazen per dag in het weekend), maar mijn achterban wijst me op elke afwijking en mislukking.

Vandaag las ik in de krant een interview met Ilja Leonard Pfeiffer die niet (meer) drinkt. Zijn verhaal sprak me aan. Hij ziet er beter uit. Hij voelt zich beter. De interviewer, een vriend, vindt dat hij beter ruikt. Het sprak me aan. En wat me ook aansprak, is dat hij aangeeft dat geheel alcoholvrij voor zijn hele leven niet vastligt. In de toekomst drinkt hij misschien weer een biertje.

Zou ik alcoholvrij kunnen zijn?

Dat wil ik weleens proberen. En ik wil de gemakzucht loslaten. Overtuigd ben ik wel, maar vrijdenkend ben ik ook. Als ik alcoholvrij zijn loslaat, denk ik wel vrij over wel andere alcoholvrije mensen.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.