365 dagen-blog – dag 38, nieuw begin

Als je mijn vorige bericht gelezen hebt, kon je zien dat ik gisteren ook nog moeite had met bloggen. Vandaag gaat het beter met mijn energie. Alleen, ik ben mijn telefoon kwijt. Maar goed, ik had gisteren zen-meditatie. Toen ging het over concentratie.

Concentratie

Dat komt ook voor in mbct (mindfulness). Multitasking is niet altijd zo handig. Dan kan je aandacht maar voor, zeg, 50% naar het ene (bijv. een boek lezen) en voor 50% naar het andere (bijv. de muziek staat aan) gaan. Laat MS nu een voordeel van een nadeel hebben: ik kan nog minder multi-tasken dan ‘gewone’ mensen.

Automatische piloot

En ik vind dat niet zo erg. Het maakt dat ik één ding heel serieus waarneem. Bij mindfulness geven ze aan dat dat het soms handig is als je de automatische piloot kan gebruiken, veel dingen tegelijk doen, bijvoorbeeld rijden en vooruit denken naar de vergadering waar je naartoe gaat. En soms is het fijn om je te kunnen concentreren op één ding tegelijk, bijvoorbeeld een boek lezen. Dat geef je dan 100% aandacht.

Omdat ik niet goed meer kan multi-tasken, vergeet ik makkelijk dingen, raak ik dingen kwijt. Rekening mee houden, dus. Maar dat geldt ook voor jou. Het zal niet zo duidelijk zijn als bij mij, maar het maakt het leven wel aantrekkelijk als je aandacht voor 100% op één onderwerp houdt.

Want minder is meer.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, energie, meditatie, mindfulness, MS, zen. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.