365 dagen- blog dag 95, bewegen is goed voor de gezondheid

In mijn eerdere blogs had ik het over de toenemende sponsoractie waarbij deelnemers sportend betrokken zijn. Goed, dus.

Ik beweeg ook regelmatig

Noem het maar ‘bewegen’. Meer is het niet. Ik vind sporten steviger dan wat ik doe, maar mijn ziekte laat ook minder toe. Vroeger werd er nóg ‘negatiever’ over gedacht. Toen ik de diagnose MS kreeg zei een ergotherapeute tegen me dat ik niet teveel moest bewegen. Achteraf denk ik daar heel anders over. Ik wist van niets en ben vroeger blijven hardlopen (later noemde ik het maar ‘hollen) tot ik er letterlijk bij omviel. Ik wist toen niet dat ik ziek was. Pas later werd duidelijk waarom ik omviel. Maar voordien, ook toen ik RR (relaps remiting) MS had, heb ik altijd gesport.

In mijn mindfulnesstraining zit ook een onderdeel beweging, voor iedereen en voor elke dag, een kwartiertje.

Achteraf denk ik dat mijn ziekte daardoor en door gezonder eten (OMS) beter leef dan wanneer ik dat niet had gedaan. 20 jaar, en ik (over)leef nog steeds. Zolang het maar de moeite waard blijft, leven.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness, MS. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.