365 dagen- blog dag 97, geloof of cultuur?

‘Frankrijk rouwt om verbrande kerk’

Dat las ik in een krant. Het is heel erg en ik rouw mee. Maar ben ik daardoor meer of minder gaan geloven? De titel van hierboven laat zien dat het om de natie gaat. Als regelmatig bezoeker van Frankrijk weet ik dat er nog weinig ‘geloofd’ wordt in Frankrijk. Ik denk wél dat de brand bij de Notre Dame de cultuur en de identiteit van Frankrijk raakt.

Die cultuur komt me bekend voor

In Trouw Achterop vandaag stond een column die me aansprak. Dat gaat over de Vlaams-Bourgondische cultuur en de manier waarop daar wordt gediscussieerd vergeleken met hoe het in Nederland gaat, op televisie. Dat herken ik, als zuiderling, inmiddels ver weg van de randstedelijke cultuur, heel goed. Een gesprek is eerder inspirerend dan een debat waarin iedereen gelijk wil hebben.

Apart van de bourgondische demonstratiebereidheid (het poldermodel lijkt vreedzamer) spreekt de bourgondische cultuur me wel aan.cultuurcc

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.