Een goed gesprek met – aandacht, niet met eten

Geen woord meer over eten

Inmiddels wordt er veel gezegd en geschreven over wat een mens wel en vooral niet moet eten. In mijn omgeving wordt ook vooral gepraat over welk voedsel slecht zou zijn. En er worden producten aangeraden die de gewone supermarkt in de regio niet kent. Zo heb ik ook wat recepten voor je genoteerd, maar meer doe ik niet meer. Ik word een beetje moe van dat gedoe. En ik heb dicht bij meer  over anorexia meegekregen. Volgens mij is praten over eten in dat geval extra schadelijk. Dus meer over iets wat mij en jou misschien ook interesseert: mindfulness.

Ik heb me verdiept in hoe kinderen mindfulness in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken.

Beginner’s mindbeginner's mind

 

Kinderen willen duidelijkheid en hun concentratie is korter dan die van volwassenen. En dat is begrijpelijk. Ze hebben nog meer een ‘beginner’s mind’ dan wij volwassenen. Wij ‘weten’ alles al.  Maar het is eigenlijk wel zo dat voor kinderen veel minder in de weg staat dan voor volwassenen. Zij hebben minder last van ‘hoe het hoort’, e.d. dan wij. Ik ga bekijken hoe het werkt bij kinderen om ze aandacht voor hun adem te laten geven. De adem speelt een belangrijke rol bij mindfulness.

Aandacht voor adem

We ademen allemaal (daarom leven we), maar dat doen we meestal zonder besef. En dat terwijl de manier waarop iemand ademt meestal iets laat zien van hoe hij of zij zich voelt. Vaak is het zo dat korte ademhaling en beweging op en neer in de borst stress of drukte laat zien. Wanneer de buik op en neer gaat bij de ademhaling, is er vaak meer rust en ontspanning. MBCT leert hoe aandacht voor ademhaling helpt om iemand rust te kunnen geven.

bhoeddha-brug

Daar help ik als trainer mindfulness aan mee. Iets voor jou? Bel me en ik help je met training mindfulness.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, beginner's mind, mindfulness met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.