5 Stappen om je eigen leven creatief vorm te geven

Het leven gebeurt gewoon. Herken je dat? Dat hebben we van onze vaders en moeders meegekregen. Alleen zijn we gewend om de negatieve inhoud van het leven meer aandacht te geven dan de positieve. Hoor en zeg je niet eerder: ‘Wees voorzichtig’ dan ‘veel plezier’? Lees hier ook meer over in ‘Choicez‘ online magazine.

Dingen gebeuren gewoon in je leven. Dat zijn vaker de vervelende zaken als ziekte, tijdgebrek,  relatieproblemen dan de leuke dingen als vriendschappen, feestjes, hobby’s, e.d. Want dat zijn niet de dingen die gewoon gebeuren, maar waar je vaak zelf bij was! En dat kan met veel meer kleine(re), alledaagse aangelegenheden die je je met creatief denken een handje kunt helpen. Wil je ook een paar simpele handvatten om je leven (nog meer) creatief vorm te geven?Neem dan voor jezelf de tijd en zet de volgende 5 stappen:

  1. Wat gaat lekker en wat kan beter? Ik zeg hier bewust niet: ‘wat gaat niet goed?’ Als je iets aan wilt pakken, dan ga je het niet zozeer verbeteren, maar vooral een oplossing zoeken voor een uitdaging. Dan klinkt het wat minder zwaar 😉 Maak van bovenstaande vraag voor je zelf een lijstje van twee kolommen – links wat lekker gaat, rechts wat beter kan. Dat kan gaan over de ochtend- en de avondspits in het gezin, over het eetpatroon van de kinderen, over vakantiewensen en -plannen, over werkplezier, over vrije tijdsbesteding, noem maar op.
  2. Geniet van de linkerkolom van het lijstje. Bekijk dit feel good filmpje om te weten hoe de positiviteit in je eigen en andermans leven kan leiden tot nog meer plezier.
  3. De rechterkolom van het lijstje kan leiden tot nieuwe ideeën. Bekijk nog eens wat je er hebt geschreven. Geef prioriteit aan de punten door ze in de volgorde te noteren waarin je ze wilt aanpakken. Hang aan elk punt een vraag: ‘Hoe kan ik…?’ of ‘Hoe kunnen we…?’
  4. Neem voor elk punt een groot wit vel (A3?). Noteer bovenaan de vraag die je hebt geformuleerd. Als je niet alleen maar bijvoorbeeld met je partner of met je kinderen over oplossingen wilt nadenken, hang het vel duidelijk zichtbaar voor iedereen op en leg er een paar mooie kleurstiften bij. Leg uit aan je ‘meedenkers’ dat je samen met hen wilt brainstormen over de vraag en nodig ze uit om hun ideeën te noteren. Wie niet kan lezen of schrijven, kan ook ideeën hebben. Wees zijn of haar notulist en schrijf in korte termen op wat je hebt gehoord / begrepen. Zorg dat er minstens 15 ideeën duidelijk zichtbaar en goed te onderscheiden zijn genoteerd. Als je alleen brainstormt doe je het natuurlijk zelf.
  5. Geef 20 stickertjes aan elke deelnemer. Leg uit dat het net muntjes zijn. Als ze willen dat er voor een bepaald idee gekozen wordt, kunnen ze er hun stickertjes bij plakken. Dat kan er 1 zijn, maar het kunnen er ook meer zijn.  Als iedereen heeft gestickerd, kunnen de aantallen stickers per idee worden geteld. Meeste stemmen gelden: het idee met de meeste stickers telt. Dit is een mooie manier om met een groep vakantie bestemming vast te leggen. Let op: geef vooraf aan wat bijvoorbeeld budgettaire en vervoersbeperkingen zijn!

Als je alleen brainstormt, kun je ook nog Wat kan meteen (NOW)? Wat klinkt aanlokkelijk en wil je daar graag eens werk van maken (WOW)? En wat is nog even niet zo belangrijk en weet je nog niet zo meteen op te lossen (HOW)? Koop stickervelletjes met kleine gekleurde rondjes Geef NOW, WOW en HOW elk hun eigen kleur stickertjes. De ideeën die het vaakst kleur van NOW hebben, kunnen meteen worden aangepakt. De ideeën die het vaakst de kleur van WOW hebben, zijn natuurlijk het interessantst en het leukst. Zeg maar eens WOW! voor jezelf. Gaan je mondhoeken er vanzelf bij omhoog? Snel oppakken, dus. De ideeen met de meeste stickers van HOW kunnen misschien nog even wachten.

En dan denk je misschien: ‘ Die heeft makkelijk praten. Dat begrijp ik, omdat het niet zo voor de hand ligt om zo creatief denkend aan de slag te gaan. Ik geef je wel wat voorbeelden hoe ik aan het werk ben gegaan met creatief denken. Niet teveel, omdat creatief denken iets anders is dan ‘ nadoen’, maar voor de inspiratie misschien?

  • NOW – samen met mijn gezin: we hebben gebrainstormd over onze vakantiebestemming, ons reismiddel en onze vakantie-activiteit. We zijn afgelopen zomer baar Zuid-Engeland aan zee geweest en hebben er gekampeerd.
  • WOW – na een 1 op 1 coaching-ronde waarin creatief werd gedacht over: Hoe kan ik het fileleed vermijden? Uitkomst waren toen minder zaken als de topdrukte op de weg vermijden (zoals eerder / later rijden of een andere weg nemen), maar was vooral gericht op de pret van een tijdje alleen in de auto met een goed boek, goede muziek, luister-cd’s, e.d. De betreffende persoon leert momenteel een vreemde taal in de file.
  • HOW – tijdens een bijeenkomst samen met andere creatief denkers hebben we gedacht over een mobiele werkplek, vooral in de tijd van het nieuwe werken weer extra interessant. Het is alweer een hele tijd geleden. Toen was het HOW, nu gaat het ervan komen!

En dan? Aan de slag! De goede ideeën uitwerken en plezier hebben met wat je doet. Volgende keer een blog over de meerwaarde van creatief denken en verantwoordelijkheid hebben en nemen voor eigen ideeën en daden. Vragen of reacties voor die tijd? Geef ze door in een reactie hieronder of neem contact met me op via: Play-Time Visie Beleid Actie.

Succes!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.