7 Tips voor goede voornemens

Heb jij voornemens voor het nieuwe jaar? Want: in deze dagen is het langzaam weer tijd voor mooie voornemens. Veel mensen nemen het nieuwe jaar als start voor voornemens als niet meer roken, afvallen en zo. Veel mensen laten het ook aan iedereen weten en houden het welgeteld een week vol, of korter. Waar komt dat door? Omdat het altijd om voornemens gaat die vragen om een ongemakkelijke inspanning? En waarom moet iedereen weten van het voornemen (meestal niet van het resultaat). Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat hij of zij bijvoorbeeld is gestopt met roken omdat hij/zij met nieuwjaar 19 zoveel dat goede voornemen had. En nog steeds niet rookt!

Ik denk dat het wel een goede gedachte is om stil te staan bij de toekomst en bij je eigen rol in het nieuwe jaar. Het is dan wel handig om meteen te kiezen voor voornemens (7 tips):

 1. waar je blij van wordt – waarom niet? De kans dat je slaagt is dan wel wat groter. 
 2. waar diegene aan wie jet het vertelt blij van kan worden. – als een ander er blij van wordt, dan heb je opeens een medestander, iemand die je helpt of die je voorbeeld volgt. Dan is het meteen makkelijker om zelf vast te houden aan je idee. En dan is het ook leuker om door te geven aan diegene dat je resultaat hebt geboekt!
 3. die een duidelijk eindresultaat in het vooruitzicht geven – als je 2 kg bent afgevallen terwijl je nog steeds 100 kg te zwaar bent, heb je dan resultaat bereikt? En is dit iets om verder te vertellen? Verder vertellen kan nl. prettig zijn om te doen. Het zou wel leuk zijn als je iets te vertellen hebt waar je een ander echt iets nieuws mee vertelt!
 4. die haalbaar zijn – kies voor een voornemen dat speciaal is, maar dat wel verwezenlijkt kan worden. Geen voornemen zo prettig als dat voornemen dat uiteindelijk leidt tot een bevredigend resultaat.
 5. waar meer mensen blij van worden dan jij alleen – de mens is een sociaal wezen. We zijn soms wel wat egoïstisch, maar uiteindelijk vinden we het wel prettig als we niet alleen zijn. Ieder van ons heeft een geliefde, ouders, kinderen, nog meer familie, vrienden. Kortom: genoeg mensen die we graag blij en gelukkig zien en waar we zelf ook beter van worden.
 6. die overzichtelijk zijn – niet teveel dus. Een goed voornemen kan werken als je het in een ‘elevator-pitch’  wereldkundig kunt maken. Dat helpt bij het verwezenlijken ervan.
 7. Plezier geven! – waarom niet? Hiermee ben ik al begonnen. Wil je duurzaam voornemens hebben, zorg dan dat je er ook lang na 1 januari 2011 nog blij van kunt worden. 

Tips dus. Doe ermee wat je wilt. Wij – mijn gezin – gaat in 2011 anders wonen. Dat is ons goede voornemen waar we allemaal (man-vrouw-drie kinderen) gelukkig van worden.

We wensen je ook goede feestdagen en een mooi nieuwjaar – 2011 – met inspirerende voornemens!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar 7 Tips voor goede voornemens

 1. Stan Lenssen schreef:

  Tip bij nummer 7: Adopteer een kip op http://www.adopteereenkip.nl/
  Heb je meteen voornemen 1 ook ingevuld 😉

  Moest ik direct aan denken toen ik het plaatje zag.

  Fijne jaarwisseling en een mooi 2011 waarin ik je wens dat jouw goede voornemen om anders te wonen helemaal uit gaat komen.

  Vriendelijke vrije groet,
  Stan Lenssen – Bedenker van de Vrije Werker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.