Acceptatie – een mooie laatste rouwfase

Toen ik de diagnose MS kreeg, was ik eerst vooral bezig om allereerst te ‘begrijpen’ dat de zaken die ik voelde en meemaakte, niet alleen maar tussen de oren zaten. Het was een soort bevestiging” ‘zie je wel?, ik klaag niet zo maar.’ En natuurlijk wilde ik me ook alleen maar bezighouden met genezing.

Rouw

Volgens Elizabeth Kübler-Ross kent rouwverwerking 5 verschillende, opeenvolgende fasen. Ik ben dat eens proberen uit te zoeken toen mijn collega zelfmoord had gepleegd. Toen was een poging tot begrip voor mij belangrijk. Het is overigens niet echt gelukt. Maar nu, zelf ziek, voelde ik opeens acceptatie van mijn  hoedanigheid / mijn lot. Dat voelt wel goed. Volgens de theorie van Kübler-Ross is dat een eindfase. Het lucht mij wel een beetje op. Zaterdag was ik bij de gala-zitting van carnaval. Het was leuk. Ik kon niet zo goed mee dansen en- drinken, maar ik heb me wel goed vermaakt. Al mijn omstanders weten van mijn ziekte en helpen me goed.

Acceptatie

In de eerste jaren deed ik maar niet mee met de festiviteiten. Nu wel. Ik denk en doe mee op mijn manier en ik accepteer mijn inbreng en mijn rol. In het weekend zijn we bij de kringloopwinkel geweest en hebben we spullen gekocht voor een bar. Op de foto zie je het resultaat. De acceptatie houd ik vast!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in acceptatie, MS met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Acceptatie – een mooie laatste rouwfase

  1. Olga schreef:

    Wat mooi Iel. Ik vind je een mooi mens. Trots op he ook 🙂

  2. Maxine schreef:

    En wanneer is de bar open?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.