Afkeer van verandering – voorkeur voor negatief nieuws

Wetenschappelijk is bewezen dat de mens over het algemeen geen veranderingen wil. En wetenschappelijk is ook bewezen dat, zeg, 70% van de 40.000 gedachten die we hebben per dag negatief zijn.  Dat willen we laten weten ook!

Ga maar na

Elk ziekteverhaal van mensen die we kennen, vertellen we door of wordt ons verteld. De onrust die er is over vluchtelingen is ook groot nieuws. De nieuwswaarden-theorie laat ons weten dat slecht nieuws en nieuws over personen en gebieden die dichtbij ons staan het eerste nieuws is dat tot ons komt. Ik heb pas  via de Correspondent gelezen over een moslim-volk in Maleisië dat zwaar onderdrukt wordt. Ik wist niet dat zo’n volk zo ver, met zoveel problemen bestond! Ik weet wel dat Front National vet gewonnen heeft. En dat er iemand in de buurt slecht gaat doordat hij terminaal ziek is.

En dan die veranderingen waar we tegen zijn

In de gemeente waar ik woon is voor de zoveelste keer een wethouder afgetreden. De persoon heeft recht op wachtgeld. De gemeentelijke belasting is omhoog gegaan. Dat zijn allemaal negatieve nieuwsfeiten van dicht in de buurt. Daar kunnen we met de buren goed over zeuren.

We kunnen ook op zoek gaan naar een oplossing. Misschien zijn we wel toe aan herindeling. Een grotere gemeente met meer armslag en kwaliteit. Een idee? Bij navraag bijkt, dat veel buurtgenoten daar niet voor zijn. ‘Want, wij zijn toch van hier? Wat als wij de baas niet meer zijn?’

Dat waren we toch al niet, gezien onze gemeentelijke belastingverhoging, maar dat terzijde.

Mindfulness kan een oplossing bieden

Een cursist zei me laatst dat ze nog vaak terugdenkt aan de opmerking ‘er is wat er is’. Want dat telt. Positief en negatief mag. En wat  mindful-denkers nog meer doen, is dat ze zaken meer bij zichzelf houden. Niet omdat je les ‘zwijgen’ krijgt, maar omdat je kunt denken ‘er is wat er is’ en omdat je weet: gedachten (ook en vooral die van jezelf) zijn geen feiten. Denk daar maar eens over na!

boedhabrug4-234x300

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.