Alleen in de douche

De vorige week blogde ik twee keer over SAMENLEVEN. Daar ben ik nog steeds erg door gedreven. Maar het woord SAMENLEVEN bestaat uit twee delen, die voor- maar ook nadelen hebben. Je kent dat zelf ook wel, toch?

Een door mij zeer gewaardeerde Zen-boeddhist  Thich Nhat Hanh die ik tegenkwam tijdens mijn mindfulness-training zei eens: als je onder de douche stapt, wie gaan er dan met je mee? We zijn gewend om continu bezig te zijn met wat er gebeurd is of wat er moet gebeuren, met wie. En dan het liefst met de minder leuke gebeurtenissen. Ik heb gisteren een leuk feestje gehad, en er waren veel leuke mensen en leuke gesprekken. Er waren een paar mensen die ik niet zo leuk vond. En laat die, als ik niet oppas, bij mij onder de douche staan!

En weet je wat? Ik wil alleen douchen! Dat doe ik dan maar, door te mediteren, te genieten van het warme water over mijn lijf en door mijn haren, de goede geur van de douchegel die ik gebruik. Ik douche me hier en nu. Daar gaat mindfulness over, over hier en nu leven. Dat klinkt zo logisch en we zijn er met zijn allen zo slecht in! Is dat een reden waarom we als mens anders zijn dan andere dieren? Is dat de verworvenheid die we hebben zodat we meer kunnen dan instinctief door het leven gaan?

Wat mij betreft is het zeker dat aandacht voor hier en nu me ook helpt bij het genieten van momenten als Pinkpop en andere zaken waarbij SAMENLEVEN centraal staat. Zoals een plaatselijk in Meerssen bekende dj vaak zegt: dat wou ik zeggen!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.