Altijd communicatie

Communicatiewetenschap – toen

Na een (bijna) slapeloze) nacht droomde ik in de vroege ochtend intentie over mijn verleden. Ik ben (nog steeds) communicatiewetenschapper. Communicatie is er altijd. 30 jaar geleden lag de nadruk van de studie op de invloed van massa-communicatie. Inmiddels is de massa van communicatie véél groter geworden dan de massa van toen. We hadden toen toegang tot twee à drie televisie-zenders in Nederland. Uitzendingen begonnen na het avondeten. Als kind keek ik naar kinderprogramma’s vanaf 16.00 uur op woensdagmiddag en naar Sesamstraat. Er waren vijf publieke radiozenders. Radio 3 beluisterde ik altijd tijdens huiswerk op mijn kleine radiootje. In die tijd koos ik ervoor om communicatiewetenschap te studeren. Ik heb er nog steeds geen spijt van, maar toen waren zaken ondanks het feit dat er áltijd wordt gecommuniceerd door de gehele mensheid heel anders.

Internet

De opkomst van het internet was toen ik studeerde nog niet echt in beeld. Commerciële media, continue uitzending kwamen net op. Nu vliegen zaken als social media en influencing ons om de oren. Jongeren lezen minder, kijken weinig televisie .Dat werd vroeger als schadelijk gezien. Nu is de vervanging van televisiekijken divers vooral voor jongeren. De GSM moet altijd binnen bereik zijn, het tablet ook. Jongeren zijn vaak bijziend geworden.

En nu?

Nu is er veel veranderd, op het terrein van communicatie. Ik heb overigens altijd geleerd dat mensen niet van verandering houden. In Corona-tijd wil iedereen terug naar het ‘nieuwe normaal’. Wat dat is? Het ‘nieuwe normaal’ bestaat niet als de verandering zoals ik schetste bij mijn beeld van communicatie. Ik weet niet welke vakken er bij communicatie gedoceerd worden. Zou ik wel willen weten. Of ik er nog iets van zou begrijpen. Inmiddels werk ik niet meer (ik ben arbeidsongeschikt). Daardoor is mijn toegang tot de wetenschap nóg veel beperkter. Maar feit is: communicatie blijft er, altijd!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.