Bye bye Facebook

Ik heb geen account meer social media

Ik was al langer aan het twijfelen aan wat ik van Facebook moest vinden, maar ik was stiekem verblind, denk ik. Iedereen heeft toch Facebook? Ja, B weigert principieel mee te doen. Maar de kinderen hebben het en heel veel mensen in mijn omgeving. Belangrijk, toch? Ik was al niet zo zeker van het nut. Ik begon met Facebook in de tijd van Hyves in Nederland. Ik was voorzitter van de Douzelage-tak in Meerssen. Dat is een EU-stedenband. De contacten die ik daar had, waren beter bereikbaar via Facebook, dus dat gaf mogelijkheden. Tot dit weekend had ik nog steeds een account. Toen, dichtbij me, onware roddels via Facebook tot me kwamen, was dat de druppel. Daar wil ik niet aan mee doen of bij horen.

netwerkNetwerk van vrienden

De bedoeling van Mark Zuckerberg of wie dan ook van Facebook was om een digitaal netwerk op te zetten van en voor vrienden. Dat is een beetje uit de hand gelopen, denk ik. Ik had veel Facebook-contacten met bekenden, maar minder met vrienden. En ik wil geen spelletjes met mensen doen of verjaardagen van iedereen weten, laat staan mijn eigen verjaardag doorgeven. En al die reclame, wat heeft dat met vrienden te maken? Ik hoef ook niet zo nodig de foto’s van kinderen en kleinkinderen te bewonderen. Volgens mij gaat het overigens voor de meeste mensen meer om zenden dan om ontvangen. Ik wil daar liever niet aan mee doen.

Hoe moet het nu zonder?

Kan dat? Ik zou het raar vinden om niet meer zonder te kunnen. Dat is net zoiets als zonder auto kunnen of moeten. Vanwege mijn ziekte kan ik niet meer auto rijden. Dat is bijzonder onhandig, maar, als ik eerlijk ben, is dat echt het ergste niet. En wat levert dat op, zonder een digitaal vriendennetwerk? Misschien niets? Of misschien andere of meer vrienden, goede gesprekken? Meer tijd? Ik zal het merken. Veel plezier met of zonder Facebook.

vrienden

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Bye bye Facebook

  1. Liesbeth schreef:

    Ik vond fb helemaal niets, mijn hoofd heeft maar beperkt plek voor media, dus ik maakte keuzes.
    Bovendien denk ik dat elke 3 jaar wel weer iets nieuws verschijnt. maar goed, ik ben sinds kort met fb bekend. Op advies van PR-coach, daar zit nl. mijn doelgroep. Wat heb ik een spijt, nog voordat ik een bedrijfspagina heb gemaakt. Het is zo goed voor de particuliere markt, maar ik vind het zo’n slappe hap. Ieder plaatst zijn gemoed bij het wakker worden en fotootje met schoonmoeder in het restaurant. dat wil ik helemaal miet weten. En als het stormt vertelt iedereen zijn ervaring met de wind van vandaag. Ik weet niet hoe ik dat zakelijker moet gaan zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.