Conflict en slachtofferschap

Ik ben de laatste tijd een paar keer mensen tegengekomen die leven bij conflicten en die niet in staat zijn om dat conflict los te laten. Het intrigeerde mij. Ik vraag me dan af waarom mensen dat doen en wat het oplevert. Ik besloot om het uit te zoeken.

Wat is een conflict?
‘Een conflict is een situatie waarin twee of meer partijen methodes hanteren, doelstellingen nastreven of waarden aanhangen die, daadwerkelijk of in de perceptie van de partijen, onverenigbaar zijn en daardoor in botsing komen. Het is een onopgeloste tegenstrijdigheid.’ – Wikipedia
Ik heb niet de indruk dat conflictmakers in staat zijn om methodes te hanteren. Wat ik zelf wel denk is dat het inderdaad een onopgeloste tegenstrijdigheid is. Het gaat vooral om interpretatie en om slachtofferschap
Wat kun je doen aan slachtofferschap?
B. vertelde me over een artikel dat hij had gelezen over twee mannen die een bijzondere manier hadden gevonden om uitzichtloos werkzoekende mensen weer aan de gang te krijgen. Eén van de zaken die heel belangrijk lijken te zijn, is aandacht voor de manier waarop mensen zich slachtoffer voelen. En de manier waarop ze slachtoffer blijven. Conflict heeft dus blijkbaar ook te maken met slachtofferschap. Dat denk ik tenminste.

Hoe los je dat op?
Daarmee is mij wel duidelijk dat het goed is om aandacht te geven aan de slachtofferrol die iemand zich heeft aangemeten. Volgens mij is het handig om dat te benoemen. Vandaaruit kan een persoon die zich slachtoffer voelt naar een oplossing toewerken. Daarmee kan ik wel zien dat conflict vaak berust op interpretatie.

Ik ervaar die interpretatie ook weleens. Door MS ben ik geneigd tot bijvoorbeeld stevige reacties naar mensen toe (vaak mijn kinderen) over de manier waarop ze met mij omgaan (mijn ziekte). Daarom is het goed bezig te zijn met Hersenz (omgaan met veranderingen). Daarin wordt aandacht gegeven aan de manier waarop gedrag leidt tot reacties. Ik leer daar veel van, maar ik ben ook gevoelig voor het conflict. Ik doe mijn best, tel tot 10, pas de regel stop-denk-doen toe, snap dat mijn gedrag kan leiden tot een specifieke reactie.
Zouden we dat niet allemaal vaker moeten doen, ondersteund door Hersenz of niet?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in MS met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.