Drukte – waarheid of keuze?

‘Waarom hebben ambtenaren het er altijd over dat ze het zo druk hebben?’

Dat vroeg mijn gesprekspartner aan me in een coachingoverleg. Ik moest er even over nadenken. Het leek me sterk, maar van de andere kant, als ze dat zo zeggen, dan zullen ze dat toch ook zo ervaren? Er spelen, erover door denkend, meer factoren een rol:

  • Druk zijn kan feitelijk zijn, maar is meestal een beleving. De één voelt eerder drukte dan de ander.
  • Druk zijn kan ook een cultureel bepaalde factor zijn die bijvoorbeeld onder ambtenaren ‘ hoort’.
  • Druk zijn en het druk horen te hebben kan namelijk ook een vorm van status zijn. Als je het druk hebt, dan zul je wel belangrijk zijn.

Dat laatste punt roept meteen een vraag bij me op:

Marc Rutte, Barack Obama, Angela Merkel, …, hebben zij het er ook over (gehad) dat ze het druk hebben?

De staatshoofden, andere mensen die we vaak tegenkomen, bijvoorbeeld in de media, hebben die het ook druk (gehad)? Dan toch zeker in hun beleving? Natuurlijk hebben ze nu veel ondersteuning in hun drukte. Fijn! Maar vergeet niet, dat ze een weg naar hun huidige positie hebben afgelegd die zonder die ondersteuning moet zijn geweest, of toch in ieder geval met veel minder. Dan zul je denken: ‘Ja, in hun geval vind ik het niet raar dat ze het druk hebben.’ Dan kun je zien, wat mij betreft, wat druk zijn is, waar het vandaan komt.

Druk hebben, is dat een waarheid of een keuze?

Druk zijn wordt vaak ‘verkocht’ als een waarheid. Iedereen moet er begrip voor hebben of heeft er begrip voor. Ik probeer voor ‘drukte’ te kiezen en ik merk dat ik dat gewoonlijk niet aan anderen laat weten. Natuurlijk zijn er momenten waarop ik druk ben. Met de feestdagen bijvoorbeeld. Ik koos ervoor om als vrijwilliger aan de slag te gaan in de klas van mijn zoon bij het kerstdiner, ik koos ervoor om ouders uit te nodigen voor de kerst, om een feest te geven voor oud en nieuw. Niet rustig, nee. Maar ik kies ervoor en ik kies ervoor omdat ik het wil.

Dus als antwoord op de vraag van mijn coachee zou ik zeggen: ‘ Misschien is het druk hebben een keuze van de ambtenaren waar jij mee te maken hebt?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.