E-mail: schrijft als spreektaal, leest als schrijftaal

Over een goed gesprek gesproken 

Volgens mij is een mailtje weliswaar snel, maar écht niet in staat om als vervanger te dienen van een gesprek. Ik hoorde vandaag van twee gevallen waarin e-mail veel schade aanrichtte. In beide gevallen hebben de mailers gekozen voor de snelheid waarmee ze meteen konden reageren op wat hen aangedaan is. Op zo’n moment giert het bloed door het lijf, is degene tot wie je je wilt richten niet in de buurt en kan er al helemáál geen sprake zijn van de opmerking van non-verbale communicatie bij degene tot wie je je richt. Zoals je misschien weet, is non-verbale communicatie goed voor meer dan 70% van die communicatie. Je begrijpt misschien dat een goed gesprek nóóit via e-mail of andere digitale wegen kan worden gevoerd.

Verdraagzaamheid

Ik besef dat ook een blog als deze de functie van non-verbale communicatie mist. Dat is wat mij betreft ook de reden waarom ik niet te reactief of persoonlijk wil zijn in mijn blogs. Ik houd van verdraagzaamheid. Volgens mij duurt dat het langst. En verdraagzaamheid moet  niet alleen gelden tussen twee personen, maar ook over hun hoofden heen. En weet je, dát vind ik moeilijk. Ik weet dat ik me daar wel eens aan bezondigd heb. Ik verkeer wél in de overtuiging dat verdraagzaamheid niet alleen mezelf, maar ook de wereld mooier kan maken.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.