Weet je welke boeken en verhalen ik leuk vind?
Creatieve boeken en verhalen. En dat zijn er veel. Ik kan het niet helpen, ik lees veel. En ik lees ook veel met mijn kinderen. En buiten het plezier met lezen met en zonder de kinderen, zitten er ook juweeltjes van boeken tussen literatuur. Zo zijn er de verhalen van Roald Dahl , over de GVR of over de Griezels of over Sjakie van de Chocoladefabriek. En er zijn verhalen van Astrd Lindgren, bijvoorbeeld over Pippi, die een paard optilt. Of van Annie M.G. Schmidt, die bijvoorbeeld met ‘ja zuster, nee, zuster’ een goedaardige dief opvoert of een mooi liedje met een Griekse ‘gastarbeider’. Wat die verhalen delen, dat zijn van die momenten dat ze me op het verkeerde been zetten. Van die creatieve momenten.
Wat is dat, creativiteit?
‘Ik ben niet zo’n ‘crea-bea’, verzuchtte een goede vriendin ooit tegen me. Dat laat mij zien dat er misschien wel veel interpretaties van creativiteit zijn. Mijn vriendin had het over haar gebrek aan schildertalent of zoiets. De creativiteit van de verhalen die ik noemde laat volgens mij iets anders zien. Iets wat we, als we willen, allemaal tot op zekere hoogte hebben.
Beginner’s mind 
In mindfulness-training komt een beeld terug waar we allemaal weleens mee te maken hebben: de automatische piloot. Als je (met de auto) een weg aflegt die je wel vaker gebruikt. Als je opeens merkt dat je al een stuk verder bent dan je dacht. Als je je alledaagse ontbijt gebruikt. Als je alles op hebt voordat je er erg in had. Dat soort dingen doe je met de automatische piloot.
Bij mindfulness is één van de elementen ‘a beginner’s mind’. Als je iets voor het eerst doet, dan doe je dat anders dan wanneer je het eerder al vaker hebt gedaan. Dan scheelt het dat je de ‘automatische piloot’ kunt gebruiken. Dat kan handig zijn. Creativiteit is terug te vinden als je zaken aanpakt met een ‘beginner’s mind’. Niet zoals je het gewend bent, maar hoe het kán zijn als je iets voor de eerste keer doet. Dát is óók creativiteit. Daarmee zet je jezelf op een verkeerd been. Waarom niet?
Veel lezen en genieten, dus. En soms loslaten dat je alles al wist, maar bewust je ‘beginner’s mind’ opzoeken. Dat noemen ze ‘mindfulness’ en daarmee lopen al heel veel mensen weg.