Een goed gesprek en – creativiteit

Weet je welke boeken en verhalen ik leuk vind?

Creatieve boeken en verhalen. En dat zijn er veel. Ik kan het niet helpen, ik lees veel. En ik lees ook veel met mijn kinderen. En buiten het plezier met lezen met en zonder de kinderen, zitten er ook juweeltjes van boeken tussen literatuur. Zo zijn er de verhalen van Roald Dahl , over de GVR  of over de Griezels of over Sjakie van de Chocoladefabriek. En er zijn verhalen van Astrd Lindgren, bijvoorbeeld over Pippi, die een paard optilt. Of van Annie M.G. Schmidt, die bijvoorbeeld met ‘ja zuster, nee, zuster’ een goedaardige dief opvoert of een mooi liedje met een Griekse ‘gastarbeider’. Wat die verhalen delen, dat zijn van die momenten dat ze me op het verkeerde been zetten. Van die creatieve momenten.

Pippi Langkous

 

Wat is dat, creativiteit?

‘Ik ben niet zo’n ‘crea-bea’, verzuchtte een goede vriendin ooit tegen me. Dat laat mij zien dat er misschien wel veel interpretaties van creativiteit zijn. Mijn vriendin had het over haar gebrek aan schildertalent of zoiets. De creativiteit van de verhalen die ik noemde laat volgens mij iets anders zien. Iets wat we, als we willen, allemaal tot op zekere hoogte hebben.

Beginner’s mind beginner's mind

In mindfulness-training komt een beeld terug waar we allemaal weleens mee te maken hebben: de automatische piloot. Als je (met de auto) een weg aflegt die je wel vaker gebruikt. Als je opeens merkt dat je al een stuk verder bent dan je dacht. Als je je alledaagse ontbijt gebruikt. Als je alles op hebt voordat je er erg in had. Dat soort dingen doe je met de automatische piloot.

Bij mindfulness is één van de elementen ‘a beginner’s mind’. Als je iets voor het eerst doet, dan doe je dat anders dan wanneer je het eerder al vaker hebt gedaan. Dan scheelt het dat je de ‘automatische piloot’ kunt gebruiken. Dat kan handig zijn. Creativiteit is terug te vinden als je zaken aanpakt met een ‘beginner’s mind’. Niet zoals je het gewend bent, maar hoe het kán zijn als je iets voor de eerste keer doet. Dát is óók creativiteit. Daarmee zet je jezelf op een verkeerd been.  Waarom niet?

Veel lezen en genieten, dus. En soms loslaten dat je alles al wist, maar bewust je ‘beginner’s mind’ opzoeken. Dat noemen ze ‘mindfulness’ en daarmee lopen al heel veel mensen weg.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in beginner's mind, mindfulness met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.