Een goed gesprek – hier en nu, ik

‘Yesterday was history

Tomorrow is a mystery

Today is a gift

That’s why we call it a present.’

 

Cadeau

Regelmatig presenteer ik een ’tip van deze dag’. Dit was de tip van gisteren. Ik gebruik dit citaat ook vak in de cursus mindfulness (1 op 1) die ik geef. Hier en nu, dat kind ik nog steeds heel wezenlijk. En akkoord, we dreigen vaak over vroeger of later te denken. Dat is menselijk. Het is wel handig om de aandacht weer nu op dit moment te richten. Mindfulness heeft er middelen voor om ons daarbij te helpen. En er is iets dat daarbij goed past: IK.

Aandacht voor mijn eigen daden en dingen

Let maar eens op hoe makkelijk we denken en praten over anderen. Over hun daden (het liefst negatief). ‘Wat die en die heeft gedaan…’ Hoe voel ik mezelf? Wat doe ik zelf? Als ik zie hoe er wordt gepraat in de media en de politiek, dan gaat het vaak alleen over anderen. Terwijl de aandacht vooral bij mezelf kan blijven. Dat maakt het leven wat minder ingewikkeld.

Als ik me beperk tot wat ik hier en nu ervaar, dan kunnen veel zaken terzijde blijven. Geen negatieve dingen waar ik best zonder kan, bijvoorbeeld van anderen, maar ook wat vroeger was of later kan of zal gebeuren. We doen het allemaal wel maar mindfulness heeft me geleerd om het te relativeren. Als jij dat ook wilt en wilt weten wat mindfulness is en biedt, lees dit maar.

 

boedhabrug4-234x300

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.