Een goed gesprek – in dialoog

Gisteren verwelkomden we mensen thuis aan een dialoogtafel.

dialoog

Heb jij ook ergens meegedaan?

Deze week was het de week van de Dialoog, in heel Nederland. Meerdere steden organiseerden dialogen. Meerssen ook. Een beetje raar, dat we elkaar maar één keer per jaar in dialoog ontmoeten. Want ja, we ontmoeten elkaar toch vaker? Een dialoog is anders dan hoe het er normaal aan toe gaat, want…

Een dialoog gaat over uitwisselen en luisteren naar de ander

In veel gevallen gaan gesprekken over ‘zenden’. Mensen willen graag hun ei kwijt. Dat willen we allemaal. We willen iets over het voetlicht  brengen, en vaak wordt daar niet goed naar geluisterd. Ik sprak, na het dialoogtafelgesprek nog andere mensen, maar ik en die mensen, denk ik ook, heb niet goed geluisterd. Er was weinig aandacht voor wat de ander zei. En toch hebben we  de illusie dat we een goed gesprek hebben gehad. Aan onze dialoogtafel, en aan andere dialoogtafels in Meerssen en daarbuiten, ging het anders. De afspraak was om te luisteren naar elkaar en om het te hebben over ‘ik’, niet over ‘men’, over ‘ze’ of zoiets dergelijks. Als dat van te voren zo afgesproken wordt, dan is het een ander gesprek, een dialoog.

Het thema van Meerssen in Dialoog was: Lef. De ondertitel was van Loesje en luidde:

Loesje

Ik vind dat een mooi thema. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat we het in dat verband altijd makkelijk hebben over het lef van anderen. Want we kregen de vraag naar wat we persoonlijk voor een beeld hadden van lef. . We hebben ok onze dromen en daden naar elkaar uitgesproken.

Ik kan je vertellen dat de dialoog aan onze tafel hele bijzondere, persoonlijke verhalen opleverden en dat de betrokkenheid met en de aandacht voor de gesprekspartnes heel groot was. En dat terwijl mensen elkaar niet eens allemaal kenden!

Wat ik ervan maar weer geleerd heb?

Ik heb al vaker deelgenomen aan dialogen. Ik heb zelfs dialogen als gespreksleider begeleid. En elke keer neem ik me opnieuw voor om beter naar een ander te luisteren. Want, ik heb weer een goed gesprek gehad gisteren, in dialoog.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.