Een goed gesprek – in dialoog

Ben jij, net als ik, altijd in voor een goed gesprek? Merk jij ook dat dat nog niet makkelijk is? Dat er vooral veel gediscussieerd wordt, gevochten om het gelijk van de gesprekspartners en om hun aandacht? Dat er wordt gevochten om het gelijk van de gesprekspartners en om hun aandacht? Een gesprek is volgens mij  goed, als er sprake is van vertrouwen tussen gesprekspartners. Als er sprake is van belangstelling voor die ander en voor jezelf. Als er sprake is van dialoog, verbinding.

In november vindt in 67 plaatsen in Nederland de Dag van de dialoog plaats

Het doel van Nederland in Dialoog is om mensen met elkaar in een inspirerend, betekenisvol gesprek te brengen. En dat kan! Door aan dialoogtafels – onder begeleiding van een gespreksleider – ervaringen, ideeën en dromen uit te wisselen, ontstaat er ruimte voor een gelijkwaardig gesprek en nieuwe inzichten. In 67 plaatsen in Nederland wordt dit jaar de Dag van de Dialoog georganiseerd. Het levert dikwijls mooie persoonlijke ervaringen, inspiratie en nieuwe initiatieven op. Het versterkt verbinding.

Hoe is de dag van de Dialoog ontstaan?

Na 11 september 2001, de aanslag op de Twin Towers in New York en het Pentagon, staken verschillende Rotterdamse organisaties de hoofden bij elkaar om “iets” te verzinnen ter bevordering van de sociale cohesie. Zij vormden het Platform de Dialoog en bedachten het concept van de Dag van de Dialoog. Tijdens dit evenement zouden mensen in Rotterdam de mogelijkheid krijgen om Berichtenelkaar te ontmoeten in gevarieerd samengestelde groepen aan over de stad verspreide tafels. De eerste editie vond plaats op 12 oktober 2002. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement in vele steden en plaatsen in Nederland.

 

Herman Wijffels, ambassadeur van Nederand in Dialoog, zegt daarover:

“Dialoog beschouw ik als de methode van de toekomst. Het is een methode die verbinding legt en waarvan luisteren naar de ander misschien wel het meest essentiële element is. Veel meer dan via discussie en debat, waar veelal het eigen gelijk voorop staat, kan met dialoog gewerkt worden aan gedeelde opvattingen en draagvlak voor de grote maatschappelijke veranderingen die nu aan de orde zijn. De Dag van de Dialoog leert mensen met deze methode te werken en levert daarmee een uiterst waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving”.  

De aandacht voor de dialoog, voor de wederzijdse verbinding tussen diverse deelnemers, spreekt me bijzonder aan. Het past perfect in mijn overtuiging dat een goed gesprek met anderen kan leiden tot begrip, verbinding en wederzijds vertrouwen. Ik doe mee aan Nederland in Dialoog, in mijn woonplaats Meerssen, want ik ben geïnteresseerd in ontmoeting, verbinding, in allerlei mensen. Iedereen wordt overigens uitgenodigd om kosteloos mee te doen en gebruik te maken van de kans die een dialoog biedt. Wil jij ook meedoen? Kijk hier naar de plaatsen waar Nederland in Dialoog werkt en meld je aan.

Ik wens je veel plezier en verbinding toe!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.