Een goed gesprek met – belangstelling en verbinding

Gisteren las je mijn blog over wat belangstelling voor je gesprekspartner kan doen met het effect / resultaat van jullie gesprek. En hoe dat vooral bruikbaar is in een verkoopgesprek. Vandaag doe ik daar graag een schepje bovenop, met verbinding.

Voelde jij je wel eens bijzonder verbonden met je gesprekspartner?

En dan bedoel ik niet meteen een liefdesrelatie. Zó verbonden hoef je niet met elkaar te zijn, om tóch verbinding te ervaren. Wij Limburgers zijn erg goed om elkaar op andere locaties dan in Limburg zelf  te vragen naar elkaars ‘roots’. Met name ‘buitenstaanders’ vinden dat irritant. Dat begrijp ik, want misschien voelen ze zich op dat moment buitengesloten. Op zoek gaan naar wat jullie delen is daarom misschien juist een manier om een  verbinding met je gesprekspartner te vinden. Het kan natuurlijk ook met andere dingen. Hebben jullie dezelfde hobby of passie? Ruud Schols van Timone Consultancy bijvoorbeeld is weg van Volvo’s. Jij ook? Weet dat je op die manier misschien al een streepje bij hem voor hebt? Dat noem ik verbinding! Ik noem hieronder nog wat voorbeelden:

  • Wat is jouw seksuele voorkeur en wat is die van je gesprekspartner?
  • Hebben jullie allebei kinderen en zijn ze even oud?
  • Zijn jullie allebei verzot op paarden?
  • Hebben jullie elkaar ontmoet in een andere gelegenheid?

Bereid je voor op verbinding in een gesprek

Bedenk, in de voorbereiding van je gesprek voorbeelden die misschien wel voor jou en je gesprekspartner gelden. Vraag hem of haar in het gesprek om daarachter te komen. Ik zweert je: verbinding scheept een band die ook voor veel andere zaken goed kan zijn. Bijvoorbeeld:

  • verkoop
  • duurzame (samenwerkingen)relatie
  • de behoefte om nog eens met elkaar in gesprek te gaan
  • een plezierig moment en herinnering aan een goed gesprek

Want weet, dat je – professionele – gesprek zo een bijzondere wending kan krijgen waarmee je doel (stel dat vooraf vast!) naar ieders tevredenheid bereikt kan worden? Laat me weten als dat zo voor jou werkt.

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.