Een goed gesprek met – contemplatie

yoga

Ben jij actief met yoga?

Of iets van die aard? Yoga, maar ook mindfulness zijn de thema’s van deze tijd. Ik ben mindfulness-trainer. Ik kan je vertellen dat het een waardevolle benadering is van de aandacht die we blijkbaar allemaal nodig hebben. Ikzelf, maar ook mijn cursisten en recensies over mindfulness-based stress reductie -(MBSR) en over mindfulness based cognitive therapy- (MBCT) cursussen zijn positief.

Gisteren had ik een goed gesprek over geloof

Eén van mijn gasten was actief in de gereformeerde kerk. Ik vertelde hem dat ik als kind elke week naar de katholieke kerk ging, dat ik keurig gedoopt ben en de communie heb gedaan en in het kerkkoor zat. Toen bestonden mindfulness-gerelateerde activiteiten nog niet. En yoga was nog niet zo populair. Ik ben er redelijk van overtuigd dat de contemplatie die de stilte en aandacht bij het geloof en de kerk en de betrokkenheid op allerlei manieren (ik zat op een RK-school) mij heeft geboden wat mindfulness me nu biedt.

Geloof

Het één vervangt het ander niet zo maar

Let wel: van een geloof of een religie maak je niet zo maar mindfulness. Ik heb respect voor gelovigen. Alleen ben ik dat niet. Ik kom niet meer (vaak) in een kerk of een vergelijkbaar geloofsgebouw. Ik bezoek geen diensten meer.  Ik zing niet meer in een kerkkoor. Dus de contemplatie die ik in mijn jeugdjaren uit die hoek haalde, is ver te zoeken. Niet om die reden, maar… ik werd somber, zelfs depressief (dat is één van de symptomen van de ziekte die ik heb, MS). Mindfulness geeft me doorlopend de contemplatie die me daarvan af helpt. Mindfulness heeft mij als depressieveling goed geholpen en helpt me nog steeds. En ik weet dat er ook andere mensen, die niet depressief zijn of waren, veel baat bij hebben. Doe er je voordeel mee!

Ik geef basistraining Mindfulness, ook online:

– Basistraining in het zuiden van het land, 100 euro, 8 bijeenkomsten in kleine gezelschappen en tijdstippen in overleg
– Cursus online, MindfulnessmetIlja.nl, 75 euro

 Wil jij ook mijn training (8 lessen) volgen? MELD JE  AAN , doe er je voordeel mee en heb plezier!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, jongerencommunicatie, mindfulness, MS met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.