#Een goed gesprek met – 3 lessen van Steve Jobs


Jij weet vast ook dat de grote man van Apple, Steve Jobs, overleed? Zelfs mijn kroost weet dat. En dat zonder het verschil tussen MS en Apple goed te kennen, denk ik. Voor Steve Jobs en voor de manier waarop hij met zijn werk bezig was, heb ik grote bewondering. Jij ook?

Wat maakt de wereldwijde bewondering voor Steve Jobs zo groot?

Weet jij het? Ik noem een paar zaken die voor mij belangrijk zijn en ik maak je deelgenoot van een persoonlijk verhaal dat hij pas geleden aan een groep studenten vertelde en dat ik ook heel sterk vind.

  1. Steve Jobs was intelligent en hij gebruikte die intelligentie op een ontwapenende en creatieve manier om zijn producten te ontwikkelen en in de markt te zetten.
  2. Steve Jobs leek niet te luisteren naar mensen die altijd ‘weten’ dat er bezwaren zijn waarom een mens bepaalde dingen niet moet doen. Ken je de Idea-killers van het Cemtrum voor Ontwikkeling van Creatief Denken? Daarop gaan we allemaal van tijd tot tijd de mist in. Steve Jobs vast ook, maar ik heb er in zijn geval niet veel van gemerkt. Hij bedacht iets creatiefs en ging het doen. En de rest deed hem na.
  3. Steve Jobs straalde eenvoud uit. Met zijn altijd dezelfde kleren, met de manier waarop hij nieuwe producten presenteerde.

Ik kan vast meer redenen bedenken. Jij ook, niet? En jij weet ook, net als ik dat alle grote mensen, zoals Martin Luther King, Gandhi, wie nog meer, aanvankelijk door velen verguisd of afgewezen zijn. En natuurlijk zijn we daar mensen voor, maar volgens mij moeten we lessen leren van anderen.

Steve Jobs vertelde dit verhaal aan een studentengroep:

“Remembering that I’ll be dead soon is the most important tool I’ve ever encountered to help me make the big choices in life. Because almost everything — all external expectations, all pride, all fear of embarrassment or failure – these things just fall away in the face of death, leaving only what is truly important. (…) There is no reason not to follow your heart.”

Zo sterk! Over de doden niets dan goeds en als Steve Jobs dat al kon voordat hij was overleden, dan verdient hij wat mij betreft die bewondering helemaal!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.