Een goed gesprek met – eten

‘Zo’n heerlijk eten’, verzuchtten mijn tafelgenoot en ik tegen elkaar bij onze lunch gisteren. Dat deed ons denken aan wat eten bij ons oproept: plezier.

Houd jij van lekker eten?

Vast wel. Wat is je lievelingsgerecht? Is dat Frikadel-speciaal of Boerenkool met worst? Dat kan. Ik denk eigenlijk wel dat wij, Nederlanders, erg beperkt met ons eetgedrag omgaan,  bijvoorbeeld als we elkaar bij gelegenheid ontmoeten. Veel culturen kennen een echte eetcultuur. Eten betekent ontmoeten. Aan elke gelegenheid wordt kracht bijgezet door eten, van taart tot uitgebreide maaltijden. Ik was op een bruiloft in Frankrijk. De vader van de bruid handelt in Champagne. Was het daarom dat we een champagnetoren voorgeschoteld kregen waarvan alle gasten genoten? Ik werk vaak samen met mensen uit andere culturen. Ik heb al heel vaak fronsende wenkbrauwen gezien wanneer buitenlandse mensen een Nederlandse lunch voorgeschoteld kregen: broodjes met kaas en melk. Er zal een reden zijn voor de calvinistische manier van Nederlands eten, en als je om je heen of verder kijkt, dan kun je zien dat eten voor de omgang van mensen best weleens belangrijk kan zijn. Eten en mensen ontmoeten, die combinatie gaat volgens mij over: aandacht.

Gelukkig verandert ons eetgedrag, langzaam

De meeste lunches zijn nu gelukkig wel wat uitgebreider, nog steeds met mate, maar toch. Aandacht voor eten is is van belang voor een goed gesprek. Er zijn nog ,meer manieren om aandacht te schenken aan een goed gesprek. De leidinggevende die ik had bij één van mijn eerste banen zei altijd: ‘Je hoeft geen pak met stropdas. Het is belangrijk dat je gesprekspartner ziet dat je voor dit gesprek aandacht hebt besteed aan je voorkomen’. Ik denk dat hij gelijk had, hoop dat hij dat nog steeds tegen mijn opvolgers zegt. Bedankt Aart, het zit nog steeds in mijn systeem. Een ander voorbeeld is dat van het gesprek dat ik gisteren had met iemand van wie ik wist dat ze graag wandelt. We hebben elkaar ontmoet en gesproken tijdens een wandeling en bij een kop groene thee in een koffiehuis. Koffie of thee, zelf gezet, werkt ook voor een gesprek beter dan een plastic beker automatenkoffie. Bij al deze voorbeelden speelt aandacht een grote rol. Heb aandacht voor je gesprekspartner. Kies voor omstandigheden, voorbereidingen, entourage, ingrediënten voor een goed gesprek. Kies voor die dingen waarmee de ander ziet dat je aandacht voor hem of haar hebt. Heb je mijn blog gelezen over Sonja Barend? Zij is ervan overtuigd dat een tafel niet breder mag zijn dan een armlengte, zodat ze haar gesprekspartner kan aanraken. In verband met de aandacht die ze de ander geeft.

En dan weer dat eten

Kies dus met aandacht uit welk drinken en eventueel welk eten je presenteert aan je gesprekspartner. Daarmee kun je laten zien dat je aandacht voor die ander hebt. Dat is de eerste les die je een stap verder in de richting van een goed gesprek leidt. Een goed gesprek met iedereen die je ontmoet.

Lees ook:

Een goed gesprek met – gewone mensen

Een goed gesprek met – aandacht

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.