Een goed gesprek met – het voorjaar en de rivier die je leven is

Hier schijnt de zon – bij jou ook?

zon

Met de meivakantie in aankomst, en met een aantrekkelijk terrasbalkon (net gemaakt), moet ik denken aan ons leven als een rivier. Stel je maar een rivier voor die natuurlijk kronkelt en waarvan het water stroomt van a naar b.

Je leven is als een natuurlijke waterkronkel die doorstroomt, soms rustig, soms hard. Ook de rivier van je leven kent de gevolgen van zon, wolken, neerslag, stormen. Dat is de leer van mindfulness: er is wat er is. Je kunt kleine dingen in je leven aanpassen. Grote dingen kan  ook, denk maar aan de  grote rivieren waar door mensenaanpak scheepvaart door gaat als de Maas en de Rijn. Maar de doorgang van zo’n rivier wordt ook bepaald door andere verschijnselen, als overstromingen en watertekort. En je leven loopt als een natuurlijke rivier.

Dammen bouwen

Aan zo’n natuurlijke kronkel-rivier was ik als kind in het Schwarzwald op vakantie. Door de rivier kon je op waterschoenen lopen. Op de bodem lagen kiezelsteentjes. We schiepen er genoegen in om dammen te bouwen en zo de loop van de stroming aan te passen. Een klein beetje maar, want de rivier stroomde toch nog wel van a naar b. Dat doet ze nog steeds, trouwens. Maar met dammen bouwen konden we creëren als in een mindset.

Dan heb je wel invloed op hoe je wilt leven, ,aar je stapt af van de ‘maakbaarheid van het leven. Een kronkel-rivier vind ík aantrekkelijk. En jij?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie, mindfulness met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.