Een goed gesprek met – humor

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen?

Wanneer en waar was dat, weet je nog? Vaak wordt er gelachen wanneer we samen met anderen zijn. Om wat ze doen of wat ze zeggen of om wat ze met je delen of jij met hen. Wikipedia zegt over humor: Humor is het vermogen om iets wat grappig, amusant of geestig is aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Humor kan ook een aanduiding zijn van de expressie van iets komisch of grappigs in woord, daad of geschrift.

In deze betekenisgeving wordt humor gekoppeld aan ’tot uitdrukking brengen’, aan interactie. Dat is wat mij betreft wel een belangrijke voorwaarde: humor ervaar je samen. Alleen lachen is volgens mij niet zo leuk als samen lachen. In dat uitgangspunt kun je zien dat humor en een goed gesprek goed samen gaan.

Hoe dan?

Vaak wordt een gesprek, vooral in de zakenwereld, gestart vanuit een serieuze, wat strenge inzet. Er worden strakke pakken gedragen, er wordt een zakelijke setting gezocht, een plek waar we een tafel tussen ons en de gesprekspartner hebben, waarop we een kop koffie kunnen neerzetten, en waarmee we ‘afstand’ kunnen nemen. En dat hoeft niet slecht te zijn. Een strak pak kan tegelijk laten zien dat jij en/of de ander waarde hecht aan de situatie en dat graag wil laten zien. Datzelfde kan gelden voor de setting. Maar humor in een gesprek kan minstens zo belangrijk zijn als kleding- of locatiekeuze. En misschien hebben jullie het makkelijker paraat dan je zou denken!

Mijn laatste zakelijke bijeenkomst was een training, Nederlands als tweede taal voor hoger opgeleiden. We hebben veel gelachen, over verschillen tussen de talen, over Nederlandse en buitenlandse gewoonten, over versprekingen . We hadden pas de eerste bijeenkomst, maar ik ben er zeker van dat mensen zich sommige humorvolle zaken van de vorige week ook deze week daarom nog kunnen herinneren. In een privé-gesprek kunnen zaken hetzelfde werken. Ik was in de jaren 80 met drie andere vriendinnen op tienertoer. Gelachen dat we hebben! Inmiddels heb ik een dochter in tienerleeftijd. Op tienertoer kan ze niet (het bestaat, jammer genoeg, niet meer), maar ze hield wel een slaapfeestje met haar vriendinnen. Gelachen dat ze hebben! Ik merk dat ik de humor van hen niet altijd snap, en ik begrijp nu des te meer wat er bedoeld wordt met bakvissen. De situatie bracht voor mij mijn tienertoer wel weer in herinnering. Zó was dat toen bij ons ook. Ik zocht, na het slaapfeestje van mijn dochter, contact met de vriendinnen met wie ik toen zo gelachen had en die ik soms nog wel zie. Weet je nog? Ze wisten het allemaal. Het was weer goed voor veel prettige herinneringen.

Humor schept een band

Humor plan je meestal niet van tevoren, of je moet er al je geld mee verdienen, bijvoorbeeld als cabaretier. Lachen kan geen kwaad in een gesprek. Een beetje relativering kan daarbij helpen.
Vaak kunnen jullie samen lachen. En dat kan een gesprek goed maken. Zo zie je maar: humor schept een band.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.