Een goed gesprek met – in plaats van over de ander(e generatie)

Dezer dagen speelt er een verhitte discussie tussen 40- en 50+.  Ik vind het een nare en onzinnige discussie

Jij ook?

Omdat ‘het kabinet’ beleid maakt waarbij de ene of de andere partij zich bij benadeeld voelt, willen ze zich roeren. De 50+-partij schiet als een paddestoel de lucht in, omdat deze partij opkomt voor de ‘vergeten’ / tekort gedane generatie. Oma moet noodgedwongen haar huis opeten. Dat vindt ze niet leuk. Dat begrijp ik. Gelukkig wordt oma uitstekend geholpen in de zorg, nu ze gelukkig alsmaar ouder wordt. Dat kost geld. Verzorging van oma kost veel geld. Daar moet ze haar huis voor nopten, in al die jaren dat ze ouder wordt.  Misschien (mede) door bestuursbounussen – dat terzijde, maar zorg kost geld. En dat oma steeds ouder wordt, dat komt waarschijnlijk door de ver gevorderde geneeskunde die het leven van een mens veel langer kan redden dan vroeger.

Welke generatie zorgde daarvoor?

Weet jij het? Ik niet. Het maakt me ook niet uit. In zo’n geval wens ik oma een mooi, lang leven toe, met of zonder huis. En ik hoef je niet te vertellen dat veel verwende 40-ers kind zijn van 50+ ouders.

Volgens mij was dat ‘huis opeten’ overigens al langer zo. Ik was er overigens net van overtuigd dat een mens niet van veranderingen houdt. Fijn toch, dat dat bij hetzelfde blijft? Dat is dan ten minste duidelijk. Ik vind het trouwens grappig om te zien dat elke jongere generatie kan zorgen voor reuzin en voor drang tot verandering.  Verschillende – toen jongere – generaties hebben gezorgd voor welkome veranderingen. Denk aan de hippie-tijd  van de vorige eeuw, waarbij geboortebeperking en sexuele vrijheid uiteindelijk gewoongoed zijn geworden. Denk aan het gebruik van digitale middelen als internet, e-mail en nieuwe media die het sociale leven definitief hebben veranderd.

Praat eens met elkaar

Ik begrijp wel dat meneer Krol en de zijnen graag een grote partij willen zijn. Maar ik denk tegelijk dat het misschien wel handig is als we weer eens wat meer aandacht voor in plaats van over elkaar hebben. Kijk eens een tijdjes niet teveel naar de meningen op tv, Twitter, Facebook en zo meer, maar stel eens een vraag aan andere mensen uit een andere generatie. Laat jouw mening niet afhangen van wat er over anderen in de media wordt gezegd. De meeste mensen kunnen praten en luisteren. Doe dat eens, meet aandacht. Misschien heeft het effect op de politiek als dat eens vaker zou gebeuren.

En dan nog over mij, als generatie: ik ben niet 40- en ik ben niet 50+ Ik heb opgroeiende kinderen, ik lever in en ik ben gelukkig.


Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.