Een goed gesprek met – jezelf en medemensen

Eengoedgesprek

Binnenkort is het weer de dag van de Dialoog (9 november)

Want een goed gesprek lijkt te moeten worden georganiseerd. Ik moet zeggen dat ik een rondetafelgesprek met mensen die je nu niet zo vaak spreekt, absoluut de moeite waard vind. In mijn woonplaats Meerssen wordt het ook georganiseerd. Vanuit de gedachte: niet spreken over elkaar maar met elkaar.

Dat maakt een gesprek goed. Aandacht voor de ander, dialoog met de ander, vragen aan de ander. Ik was een keer bij de Dag van de Dialoog in gesprek met een ernstig spastische mevrouw. Ze leerde me veel over zichzelf én over mij. Dat zij juist in haar contact met anderen tegen veel ongemakken aanloopt. Dat ik meestal mensen voorbij loop in mijn  ‘drukte’ en aandacht voor mezelf.

Het heeft me ook veel geleerd voordat ik zelf afhankelijk werd van  de scoot-mobiel, rolstoel en rollator. Inmiddels heb ik vergelijkbare ongemakken als de mevrouw die ik boven noemde. En dan spreek ík nog wel duidelijk. Maar de ‘gewone mens’ heeft blijkbaar niet meteen het idee om in zo’n geval met een ‘medemens’ te maken te hebben.

Spreek jij weleens met mensen drie woningen verder?

Als het je vrienden zijn misschien wel. Maar wie zijn de buren van de buren van de buren eigenlijk? Wat voor werk doen ze? Wat zijn hun hobby’s? Wat zijn hun zorgen? En dan is het vooral leuk om het over zaken te hebben in dialoog met elkaar. Zodat je elkaar in het vervolg kunt begroeten als je elkaar op straat tegen komt. Of dat je elkaar kunt helpen als dat nodig is. Of dat je weer een nieuw perspectief krijgt op zaken. En dat je het hoort van mensen die met dat perspectief te maken hebben zelf. Hier, in mijn huis / kantoor is nog steeds de gelegenheid om op donderdagochtend aan te schuiven voor een start met een kop koffie, en een goed gesprek. Leuk als er bekenden aanschuiven. Maar als we elkaar niet kennen, ben je ook welkom voor een goed gesprek. Want ik ben ook je medemens.

koffie

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.