Een goed gesprek met – jezelf in de douche #mindfulness

… in plaats van met al die anderen die met je mee douchen. Hier heb ik al eerder over geblogd. Het kwam weer bij me op bij een goed gesprek met een mindfulness-trainer. Zij vertelde dat ze cursisten vaker vroeg om mindfull te douchen. Hoe gaat dat, in je eigen douche-ritueel?

Wie gaan er mee onder de douche?

Een door mij zeer gewaardeerde Zen-boeddhist  Thich Nhat Hanh die ik tegenkwam tijdens mijn mindfulness-training zei eens: ‘Als je onder de douche stapt, wie gaan er dan met je mee?’
We zijn gewend om continu bezig te zijn met wat er gebeurd is of wat er moet gebeuren, met wie. En dan het liefst met de minder leuke gebeurtenissen. Ik heb dit weekend een leuk feestje gehad, en er waren veel leuke mensen en leuke gesprekken. Er waren een paar mensen die ik niet zo leuk vond. En laat die, als ik niet oppas, bij mij onder de douche staan!

En weet je wat? Ik wil alleen douchen! Dat doe ik dan maar, door te mediteren, te genieten van het warme water over mijn lijf en door mijn haren, de goede geur van de douchegel die ik gebruik. Ik douche me hier en nu. Daar gaat mindfulness over, over hier en nu leven. Dat klinkt zo logisch en we gaan er met zijn allen onlogisch mee om.

 

Aandacht aan het hier en nu – onder de douche

Wat mij betreft is het zeker dat aandacht voor hier en nu me helpt bij het genieten van verschillende momenten. Probeer het zelf eens onder de douche. Schenk aandacht aan je gedachten, je gevoelens en je lichaam. Voel hoe  je staat onder de douche, voel de waterstraal, je voeten in de douchebak. Voel je lichaam. Ga verder met je aandacht naar je adem. Voel hoe je inademt, iets kouder naar binnen en dan weer uitademt, iets warmer naar buiten. Voel de weg die je adem door je lichaam maakt. Geef ruimte aan jouw doucheritueel.  Zoek er een nieuw perspectief voor. Eén waarin je kunt kiezen met welke gedachten je je wel of niet wilt bezighouden en met wie je wel of niet onder de douche gaat.

Geniet van je doucheritueel!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.