Een goed gesprek met – jezelf #mindfulness #gesprek #communicatie

Elke dag maak ik een droedel die past bij mijn blog. Dit is nummer 2

Een goed gesprek met jezelf. Kan zoiets? Het ligt natuurlijk aan wat je onder ‘gesprek’ verstaat. Volgens mij is een gesprek niet alleen dat wat je mond, met woorden praten, doet. Het zijn ook de gedachten die je altijd met je meedraagt.

Altijd denken

Over je ervaringen uit het verleden, over de vooruitzichten en de planning voor de toekomst. Over je oordeel over een bepaalde persoon of instantie. Alles dwarrelt door ons hoofd. En weet je, dat is normaal, dat heeft iedereen. Je bent al een stap verder in het gesprek met jezelf als je af en toe constateert dat je gedachten gaan zoals ze gaan. Jezelf niet bestraffen, dus.

Wat gun jij jezelf?

Wat jou kan helpen, is een moment van stilte voor jezelf, waarin je even, in een paar seconden voor jezelf nagaat, hoe je lichaam voelt en  hoe je ademt. Voel de lucht door je neus gaan, koel in en wat warmer uit. Voel hoe je buik met je adem op en neer gaat. Voel je houding. Voel hoe je voeten sten opzichte van elkaar staan, hoe je zit, waar je ogen op gericht zijn. En daarna kun je het gesprek met jezelf weer doorsturen naar een gesprek met anderen.

Ben jij die professional die weer met plezier aan het werk en in het leven wil staan?

Op welke levensvragen zoek je een antwoord? Zoek het op in een goed gesprek met jezelf. Dat kun je jezelf gunnen. Er zijn twee manieren waarop ik je daarbij kan helpen:

  1. mindfulness-training. Hierin kun je je eigen ervaringen, in het kort zoals hier boven beschreven, oefenen en in de praktijk brengen. Als je meer wilt weten over mindfulnesstraining voor jou (locatie, soort, e.d.), dan help ik je op weg.
  2. coachinggesprekken. We maken een afspraak en stellen jouw persoonlijke doel ons gespreksdoel in het eerste gesprek vast. Zo lijkt een gesprek met jezelf op een coachinggesprek met mij. Technisch is het dat ook. Ik zet echter wel in op een gesprek met jezelf, dat je mag ventileren aan mij. Ik help je om jouw vraag helder te krijgen voor jezelf en je doelen te stellen. Onze gesprekken verspreiden zich ongeveer over zes weken waarna we samen vaststellen of en hoe we verder gaan.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.