Een goed gesprek met – jongeren, en/of een college over hen?

Gisteren was ik op de open kennisavond over het puberbrein, van de Open Universiteit, in het Townhouse DesignHotel in Maastricht.

Dr.Renate de Groot presenteerde wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van het puberbrein. Mensen konden reageren met opmerkingen en vragen. Voor zover nog niet bekend, gaf het mij wel inzicht in het puberbrein. Het was heel duidelijk een goed, wetenschappelijk  onderbouwd ‘college’. Aan de toepassing van de onderzoeksresultaten werd wel aandacht besteed. En het is handig om te weten hoe zaken werken, maar het is in mijn visie ook handig om nog completer te weten hoe we vervolgens omgaan met jongeren en hoe zij omgaan met ons!

Kunnen pubers niet plannen?

Dat was één van de onderwerpen waaraan gisteren aandacht werd besteed. Handig om te weten. Ik zou het wel prettig vinden om te weten hoe daarin rekening moet wordt gehouden in de communicatie met pubers. En vergeet niet, onderwijs is heel belangrijk voor jongeren, omdat het een belangrijk deel van hun tijd inneemt. Van de meesten dan. En waarschijnlijk is ondewrwijs, en vooral school, belangrijk voor hen omdat dat een belangrijke plek is waar ze met hun ‘peers’ omgaan. Wat is de rol van sociale omgang voor jongeren en voor ons allemaal? Is het dan niet handig om het niet alleen over jongeren maar ook met hen over hun leven te hebben? En is het niet belangrijk om het met hen over meer dan over schoolprestaties alleen te hebben?

Op een Open KennisAvond van de OU heeft de wetenschap de overhand

Begrijpelijk dat jongeren er zelf niet bij betrokken waren. Maar als de toepassing van de kennis in gang moet worden gezet, dan is ‘schoolprestatie’ in mijn ogen wat beperkt en dan kunnen jongeren daar zelf ook wat meer over zeggen. Hun brein is weliswaar nog in ontwikkeling, maar zijn moeten toch heel belangrijk voor ons zijn. Zij hebben de toekomst. Zij zijn in een belangrijke marketingdoelgroep.

Hoe gaan we met jongeren om?

Een goed gesprek met jongeren kan inspiratie, creatieve ideeën voor ‘onze’ of hun vragen of problemen opleveren. Jongerencommunicatie, een belangrijk onderwerp dat aandacht verdient. Vergeet niet: we zijn allemaal jong geweest. We hadden allemaal de toekomst! Gun hen dat en maak er als maatschappij gebruik van.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, jongerencommunicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.