#Een goed gesprek met – kinderen over #mindfulness

Ben jij ook zo blij met een mindful leven? Ik en veel andere mensen in ieder geval.

Waar gaat dat over, mindfulness?

Mindfulness wordt op vele manieren beschreven. Wat de sterkte ervan voor mij bepaalt, is dat het gaat over gerichte, persoonlijke aandacht voor het hier en nu.  Voor wat ik hier en nu ervaar, voel in mijn lichaam. Ofwel: aandacht schenken aan wat zich voordoet van moment tot moment zonder oordelen. Mindfulness hangt samen met persoonlijk welbevinden. We kunnen mindfulness leren, vooral door regelmatige meditatie en yoga. Mindfulness training wordt vaak ingezet ter preventie van depressie en voor kankerpatiënten en hun partner. Ook kinderen beoefenen mindfulness.

Is dat niet een brug te ver, mindfulness voor kinderen?

Ik zie het je denken. Volgens mij is het geen brug te ver voor kinderen. In deze tijd hebben kinderen te maken met heel veel prikkels en stempels. Denk aan autisme, ADHD, dyslexie, hoog- of meerbegaafdheid, wat nog meer? Ze kunnen de hele dag televisie kijken, gamen, met sociale netwerken aan de slag. In mijn kindertijd (ik ben 41) bestonden die dingen niet. En daarnaast: kinderen zijn steeds meer de prinsjes en prinsesjes voor wie ouders het goed willen doen. Dat klinkt als een opgave, voor de ouders en voor de kinderen, niet?

Maar, een mindfulness training voor kinderen, moet dat niet anders dan de manier waarop het voor volwassenen gaat?

Ik denk het wel. Kinderen zijn authentiek, eerlijk, kritisch, hebben een andere spanningsboog dan volwassenen, zo is mijn ervaring. Ik heb drie kinderen, van 13, 11 en 8. Ik weet dat mindfulness voor hen van waarde kan zijn en ik zie dat ze anders tegenover dit soort dingen staan dan volwassenen. En zeker als hun moeder het voorstelt;-) Mijn oudste zoon wil niet meedoen. Dan niet. De andere twee willen wel, zij het rustig aan. Ik ben al lang blij dat twee van de drie open staan voor mindfulness. Bart heeft het beoefend, ik beoefen het, er verandert veel in ons gezinsleven. Dan komt dat ook wel door bij mij oudste zoon. Ik lees nu: The Mindful Child, van Susan Kaiser Greenland. De ondertitel van het boek is:

‘How to help your kid:

  • Manage stress and become
  • Happier
  • Kinder
  • More compassionate

Voor mij is dat een belofte die ik mezelf en mijn kinderen, en alle kinderen zou gunnen. Voor jou ook? Ik zal een tipje van de sluier voor je oplichten uit het boek en kom er in latere blogs op terug.

Kaiser zegt dat het voor kinderen nog belangrijker is dan voor volwassen om je te houden aan de volgende richtlijnen:

  • Keep it simple
  • Keep it fun
  • Keep your sense of humor

Logisch toch?

Als je meer wilt weten over mindfulness en/of  wat ik voor je op dat terrein kan doen, reageer.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, jongerencommunicatie, mindfulness, plezier. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.