Een goed gesprek met – mensen in dialoog

Heb jij ook plaatsgenomen aan een Dialoogtafel op initiatief van Nederland in Dialoog? Ik was gisteren in Meerssen. Ik heb een waardevolle, warme bijeenkomst gehad in Zorgcentrum aan de Pas in Bunde, bij Meerssen. Ik zat er met allemaal bij, voor mij onbekende mensen. We hebben allemaal goed naar elkaar geluisterd en gepraat, met aandacht en we hebben allemaal nieuwe verhalen met elkaar uitgewisseld.

Thema van Meerssen in Dialoog was ‘ Smaken verschillen’

Deelnemers waren twee mensen die verbonden waren aan het zorgcentrum en inwoners uit de verschillende kernen van Meerssen. We spraken aanvankelijk over onze eetsmaken, elkaar een beetje aftastend in het gesprek. Dat ging over in een gesprek over andere smaken die kunnen verschillen, zoals kleding, vrije tijdsbesteding, e.d. Maar waar het wat mij betreft vooral over ging, was de snelheid waarmee we langs elkaar lopen en de vooroordelen die we over elkaar hebben in het voorbij hollen. De deelnemer die bij ons was en die door haar handicap moeilijk sprak, gaf aan dat het haar pijn deed wanneer ze merkte dat mensen dachten dat ze verstandelijk gehandicapt was. Ik groef diep in mijn eigen geweten en schaamde me. Ze heeft gelijk. Meestal doen we niet de moeite om elkaar te leren kennen en communiceren we op basis van ons vooroordeel.

5 Ingrediënten voor een goed gesprek aan de dialoogtafel

Nederland in Dialoog is wat mij betreft een goed initiatief, iets dat, zoals we gisteren bespraken, een inktvlekwerking in onze maatschappij zou moeten krijgen. Heel normale ingrediënten voor een goed gesprek kwamen weer aan het licht:

  1. aandacht
  2. belangstelling
  3. luisteren naar elkaar
  4. elkaar veel vragen
  5. van elkaar (willen) leren

Dat heb ik gedaan! Dank aan de voorzitter voor haar voortreffelijke regierol, en dank aan alle deelnemers voor hun aanwezigheid en inbreng. Laten we volgend jaar die inktvlek wat grote maken!

Lees ook:

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie, plezier met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.