Een goed gesprek met – mensen met dezelfde interesse

interesse

De titel die je hier leest, lijkt je misschien wat cliché

Dat begrijp ik. En toch vraag ik je: waarin ben jij geïnteresseerd? Neem je wel eens de gelegenheid om met ‘soortgenoten’ hierover in gesprek te gaan? Als het goed is, wel. Als het niet goed is, dan vind ik dat jammer. Wij hadden laatst een goed gesprek met mensen met dezelfde interesse waarbij ik wel wat meer mensen verwachtte.

De dag van de dialoog, ken je dat?dialoog

Afgelopen weekend hielden we de Dag van de Dialoog, een dialoogtafel bij ons thuis. Thema van Dialoog in Meerssen was: ‘Bij ons in de buurt.’ Dus we nodigden huis-aan-huis onze straatgenoten uit. We hadden een inspirerende bijeenkomst, dat wel. Maar er waren heel veel mensen, vast met dezelfde interesse, niet. Jammer. Hoe dat kan? Te druk? Te oud? Te verlegen? Niet zo overtuigd van het thema? Het zal zo zijn. Dan een ander voorbeeld: In het kader van onze vrije schrijfgroep  hebben we tweemaandelijks met 6 mensen data vastgelegd om bijeen te komen. We delen allemaal dezelfde interesse. We houden ervan on te schrijven. Dinsdagavond was er zo’n avond (lees hier wat er gedaan hebben). We waren met drie personen. We hadden met zijn drieën een goed gesprek en mooie  stukken geschreven. Alleen: drie personen waren er niet. Jammer. Komt weer die opsomming: hoe dat kan?   Te druk? Te oud? Te verlegen? Niet zo overtuigd van het thema? Dat laatste zal het niet zijn. Maar sommige dingen lijken belangrijker dan je interesse.

eerlijkEn eerlijk is eerlijk:

Iedereen is weleens minder geïnteresseerd. Laatst was ik bij de kruidenier toen een oudere vrouw (coupe met opgestoken vlechten, kritisch gezicht, blauwe, lange regenjas) bij de kassa lange verhalen stond te oreren aan de persoon achter de kassa: ‘Moeten de zakjes voor de boodschappen weg. En weet je wat? Dat komt door het noorden! Hebben wij weer het nakijken.’ Ik kan niet zo lang stilstaan, dus ik maakte de opmerking tegen mijn vader dat het wel heel lang duurde. Mevrouw kreeg er iets van mee: ‘Mevrouw, niet zo ongeduldig zijn!’ Mijn interesse in haar verhaal was in ieder geval niet zoals zij dat had bedoeld. Een dag later was ik met mijn moeder in een winkel die er nog maar net is in ons dorp. Ik vroeg aan de winkelier hoe het ging met de zaken. Ik kreeg uitgebreid antwoord. Mijn moeder vond het blijkbaar te uitgebreid. Ze stond aan me te trekken, stiekem. Ook hier was blijkbaar sprake van andere interesse.

Als je maar weet dat een gesprek met mensen met dezelfde interesse heel goed, maar vooral ook leuk, kan zijn. Dat alleen al kan wat mij betreft een goede reden zijn om ervoor te kiezen. Bekijk maar eens of dat waar je druk mee bent jou ook een goede tijd oplevert. Succes met kiezen!

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.