Een goed gesprek met – mezelf en MS 3/

Van Delft naar Meerssen

‘Je bent weer terug!’ Dat was de reactie van familie en van oude bekenden. Wij waren zo naïef dat we daar niet aan gedacht hadden. Wij dachten dat er meer ruimte op meer plekken in Nederland was en we dachten dat Zuid-Limburg dan tenminste bekend terrein voor ons was. En dat was zo. Alleen, veel hier was zoals het was, maar wij waren waarschijnlijk in de 17 jaren van onze afwezigheid zélf veranderd. We waren gewend om zaken zelfstandig, zonder bemoeienis van anderen op te lossen. Bij mij leverde dat soms wel irritaties op. Ik was wél heel blij met ons nieuwe huis in de heuvels, dicht bij het bos. En dat ben ik nog steeds.

Hernia?Hernia

Toen we goed en wel in Meerssen woonden, kreeg ik opeens (weer) last van mijn onderrug. Ik dacht dat de bekkenproblemen weer terug waren. Dat het een zwakke plek bleef. Maar het werd tóch een beetje erger: Mijn linkerbeen tintelde als ik ’s nachts op mijn linkerzij gelegen had. Een paar keer was het zelfs zó erg, dat ik bij het opstaan door mijn been zakte. Dat moest een hernia zijn. Ik dwong dan maar eens een MRI-scan af bij de huisarts. Die kreeg ik. Omdat de wachttijden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis AZM héél lang waren, besloot ik naar het ziekenhuis in Heerlen te gaan. Dat het maar eens duidelijk zou worden. In Heerlen kreeg ik een MRI-scan van mijn onderrug. Niets te zien. Gewoon, ik had me (weer) aangesteld, dus.

Sportensmiley

Een Reiki-behandelaarster behandelde me. Ze hielp me om de pijn te verminderen. En ze gaf me de tip om op een bepaalde plek in Meerssen Pilates te gaan doen. Daar ging ik naartoe en daar ben ik, na zes jaar, nog. Na een tijd je kon ik zelfs weer hardlopen, hollen, zoals ik het zelf maar noemde. Hard ging het niet echt, maar twee keer per week 5 km. vond ik niet slecht, ook al ging het niet razendsnel. Dat kon ik zeker niet. Ook al zat het in de familie (een neef en een nicht zijn begaafd met marathonbenen en -conditie, ik duidelijk niet dus).  Door driemaal per week te sporten en doordat ik geen vlees eet, denk ik dat ik het tot die tijd redelijk kon redden. Zou dat zo zijn als ik toen al wist dat ik MS had?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in MS. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.