Een goed gesprek met – moralisme en opvoeding

Vorige week schreef ik een blog over moralisme. En dan is het net alsof moralisme ‘fout’ is. Het is toch goed om erover na te denken. Soms gebruiken we moralisme graag. Bij de opvoeding, bijvoorbeeld.

Heb jij ook opgroeiende kinderen?

Die wil je opvoeden, toch? Ik heb lang geleden besloten om veel zelfstandigheid aan mijn drie kinderen te gunnen. B, hun vader ook. En dan nog ontkomen we regelmatig niet aan opvoedingskwesties.

Moralisme hoort daarbij

Bijvoorbeeld wanneer wij vinden dat de kinderen aan tafel moeten blijven zitten totdat dat iedereen van de tafelgenoten klaar is met eten. Of wij vinden dat onze zoon moet vragen of hij mag drummen op een plek waar het voor het hele gezin en de buren hoorbaar is. Dat is moralisme, volgens mij. De tekst van John Williams gaat vooral over het moralisme dat schadelijk kan zijn. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik ook niet meteen zit te wachten op de expliciete mening van anderen, zoals ik die onlangs nog  op een familiefeestje voorgeschoteld kreeg.

Maar er is ook moralisme dat ik wel kan waarderen

Mijn zoon keek naar Tegenlicht en verzuchtte: ‘ O, het lijkt me zo boeiend om bezig te zijn met zaken die ertoe doen.’
Ik keek met hem mee en ik genoot dat hij zo dacht over iets wat mijn goedkeuring ook kon wegdragen. Wat mijn zoon hier zei, is volgens zijn eigen moraal. Moralisme wordt pas schadelijk als je het wilt verkopen aan anderen, toch?

tegenlicht

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in jongerencommunicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.