Een goed gesprek met – MS en acceptatie

De volgende keer kom ik terug op meer zaken over meditatie, maar dit wilde ik even eerst:

acceptatie

Acceptatie

Ik ben ziek. Aanvankelijk, 13 jaar na de eerste ‘schub’ , was ik ‘opgelucht’. Ik dacht: dus dát waren symptomen van MS. Nu,drie jaar na de diagnose speelt ook de irritatie. ik ben daarnet gevallen met een kop thee in mijn hand. Als ik val, val ik altijd langzaam en kan ik mezelf niet meer opvangen. Pijn valt meestal wel mee. Maar ja, die irritatie. Acceptatie is wat mij betreft dus wel van belang.

Mindfulness geeft daar aandacht aan

Zoals inmiddels misschien bekend, ben ik mindfulness-trainer (MBCT). Mindfulness geeft aandacht aan acceptatie. In veel gevallen, voor iedereen, is acceptatie een groot goed. En wij mensen accepteren niet graag wat er is. Met ons, met onze situatie, met andermans situatie. Eenmaal iets accepteren is een proces. En dat doet goed.

Maar, het moet wel zo blijven. Mijn fysiotherapeut zei laatst tegen me: “MS gaat niet over.” Dat wist ik wel, maar ik hoopte steeds op een wondermiddel. Toen S. dat zei, kwam acceptatie voor het eerst dichter bij. En dat voelde ik ook. Ik kan je niet precies vertellen wat ik voelde, maar het ging beter met me.

Nu écht accepteren

Het heeft geen zin om me beter te voelen. Om me te ergeren. Vanaf nu accepteer ik mij en mijn ziekte echt. Ik blijf me wel inspannen om zo goed mogelijk te blijven, en dat doe ik omdat ik het leuk vind. Voer jij ook een ‘gevecht’ met acceptatie van je`zelf, je situatie, je…? Met een 8-daagse cursus mindfulness 1 op 1 of mindfulness online kan ik je helpen, graag.

accepteren2

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in acceptatie, mindfulness, MS met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.