Een goed gesprek met – professionals

Welke gebeurtenis uit het verleden bepaalde jouw toekomst?

Welke gebeurtenis uit het verleden heeft grote betekenis voor jou? Bedenk welke grote veranderingen in jouw leven in het verleden zijn opgetreden. Dat kan zijn in je persoonlijke leven, in je gezinssituatie, je werk of je leefomgeving. Dat kan 10 jaar, korter of langer geleden zijn. Goed om te doen, merk ik zelf. Je ziet vaak niet hoe inspirerend veranderingen in een persoonlijk leven kunnen zijn, vaak zonder dat je dat zelf zou merken. De vraag die ik je stelde is ontleend aan ‘Wijzer in de toekomst -werken met toekomstscenario’s’ van Jan Nekkers. Met Play-Time Visie Beleid Actie organiseren en begeleiden we scenario-planing projecten.

Mijn ervaring van 10 jaar geleden kwam pas geleden weer in beeld

Voor mij was het gelegenheid om, toen ik dit weekend het Beukblad, van mijn werkgever van 10 jaar geleden, De Beuk ontving, weer even terug te denken over wat ik daar toen deed. Titel van dit BeukBlad is: In gesprek. Dorien de Wit van De Beuk schrijft in haar artikel in het blad: ‘(…) is de rode draad in ons werk het vermogen om het goede gesprek te organiseren.’ Opeens was alles nog duidelijker voor me:  mijn initiatief om mijn werkzaamheden op het terrein van een goed gesprek uit te breiden, had daar al zijn kiemen. In de tien jaar erna heb ik niet stilgezeten om van uitwerken mijn expertise op het terrein van een goed gesprek. Daarvoor al overigens ook niet, het heeft altijd mijn belangstelling gehad.

Professioneel gesprek

In de weekendeditie van NRC Handelsblad stond een lunchinterview met Huub Oosterhuis. Hij heeft een nieuw leerhuis in Amsterdam opgezet, De Nieuwe Liefde. Over de organisatie daarvan zegt hij: ‘ Hele dagen vergaderen. Het moet. Ik wil per sé een solide plek achterlaten voor ons gedachtengoed.’ Dat is interessant. Hij geeft daarmee wat mij betreft aan dat een gesprek, in dit geval vergaderen, nodig is voor een goede organisatie van werkzaamheden. Ik weet niet of daar hele dagen voor nodig waren, althans voor vergaderingen, maar het laat wel zien dat een goed gesprek ook voor professionals van groot belang is. Je kunt een gesprek inzetten voor zeer verschillende doeleinden. Dat is dan ook meteen een belangrijke voorwaarde voor een goed gesprek, óók tussen professionals: stel het doel van een gesprek vast. Met een beetje geluk – ik ga ervan uit dat je, net als ik, vergaderingen tot op zekere hoogte kunt waarderen – kun je op die manier een gesprek en zeker ook een vergadering structuur geven. Wellicht hoef je dan geen hele dagen te vergaderen.

Een goed gesprek met een doel

Wanneer je voor jezelf het doel vastgelegd hebt, dan kunnen we vorm geven aan een gesprek. Ik help je onder meer met structureel en doelgericht vergaderen, brainstorms, creatieve denkprocessen, vormgeving van denkscenario- en toekomstvisieprocessen, allemaal met een goed, aangekleed gesprek.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.