Een goed gesprek met – rust en aandacht

Wat kinderen krijgen met ons doet aandacht geven

Heb jij kinderen? Weet je nog hoe het was toen er net een baby was, kort of lang geleden? Mijn laatste bevallingservaring is al bijna 13 jaar geleden. De jongste was ook klein en jong toen we hem gehaald hadden. Herken je die herinnering nog? Wat waren we blij met onze nieuwe aanwinst! Alles wat we ervoeren was nieuw, vooral bij de eerste. En de tweede was een meisje, weer anders. En dan het ritme dat we meenemen, automatisch. Baby’s moeten op tijd drinken, slapen, huilen wanneer zij dat willen. En iedereen om ons heen is of doet vertederd en blij. Toevallig was ik pas op kraamvisite. We hadden het over hoe de kleine de moeder en de vader, het hele gezin weer even terug bracht bij de essentie: aandacht voor de kleine aanwinst.

Aandacht geven en krijgen: dat willen we toch allemaal?

Weet je nog hoe dat was met die kleine? En na een aantal maanden gaan de dingen weer wat gewoner zijn gang. Worden andere zaken weer belangrijk. Dan hoor je weer vaker om je heen: ‘druk-druk-druk.’ En dat terwijl we allemaal zo dol zijn op rust en aandacht. Aandacht voor anderen en vooral: voor onszelf. Daarom klagen mensen ook van: ‘druk-druk-druk.’ Om aandacht te krijgen, als dat zo gaat.

druppelblad

Elk nadeel…

Doordat ik ziek ben, ik heb MS, ben ik gedwongen tot rust. Ik kan niet meer gewoon werken. Dat is erg, wat mij betreft. Ik kan niet eens meer kiezen. Wat er wat mij betreft wel gebeurt, is de waarheid als een koe: elk nadeel heeft zijn voordeel. Die gedwongen rust geeft me de gelegenheid om aandacht te geven aan dingen om me heen: hier en nu. Weet je dat ik daarvan kan genieten, ondanks alles?

Ik adviseer je om elke dag een moment vrij te maken voor aandacht aan dingen om je heen: hier en nu. En geniet ervan, net als ik.hart

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness, MS met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Een goed gesprek met – rust en aandacht

 1. Hanneke Jonkers schreef:

  Hier en nu!
  En zo is het!

  Ik probeer het iedere dag …
  soms gaat het makkelijk …
  soms is het loodzwaar …
  wil het wel … ga er voor … working on it!!

  dank voor de reminder
  zonnige groet,

  Hanneke

  • iljas schreef:

   Hanneke, Klopt, het is niet altijd makkelijk. Maak je daar maar geen kopzorgen om. Dat is normaal. Maar: zo zie je dat gewoon genieten niet altijd vanzelf gaat. Groet, Ilja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.