Een goed gesprek met – social media

Wat vind jij? Kan dat?

De wereld is veranderd, sinds de komst van social media. Wie mee doet, heeft opeens ‘vrienden’ en ‘connections’ over de hele wereld. Wie niet meedoet, heeft het nakijken. Social media hebben een geweldige invloed. Het lijkt in veel gevallen super vernieuwend. De producten als Facebook, Twitter en Google zijn uit die vernieuwingsdrang  voortgekomen. Opgezet door enthousiaste studenten met weinig geld en goede ideeën.

Ik heb een goed gesprek gehad over Facebook met mijn zoon

Hij is 14 en is ook Facebooker. Ik ook overigens, no offense. C. Facebookt veel en vaak en heeft er zelfs mee gecommuniceerd met zijn vriendinnetje. Leuk, wat mij en hem betreft. Ik denk dat dat niet erg is. Ik had een ‘klasgenoot’ bij schilderles die faliekant tegen het gebruik van social media was. ‘De foto’s die je nu van jezelf op internet zet, staan er over 40 jaar nog steeds! Dat wil je toch niet?’ Daarin heeft hij misschien wel gelijk. Maar, het is toch ook geweldig om mensen weer tegen te komen die je al  jaren niet meer gezien hebt of die ver weg leven? En het is toch ook handig dat je contact met ze kunt leggen? Gratis Skypen of What’s appen, super toch? In veel gevallen lijkt de wereld veel kleiner en toegankelijker te zijn geworden door social media. Maar de vraag is of die social media dan ook daadwerkelijk leiden tot een goed gesprek.

Een goed gesprek?

Kijk eens wat er op Twitter of Facebook staat. Wil jij weten of de dochter van een bekende een mooie taart heeft gebakken? Ja, je wilt natuurlijk zelf zeggen waar je bent, maar zitten andere mensen daarop te wachten? En dan, de ideeën voor Facebook en dergelijke watten oorspronkelijk vernieuwend. Nu lijkt het alsof de bedenkers weer terugvallen op oude economische principes. Onmogelijk veel geld verdienen en overal geld in zien.

Hoe mijn zoon met social media omgaat?

Wees gerust. Ik ben niet van de overtuiging dat hij ervan af gaat, van Facebook. Sterker nog, dat doe ík ook niet. Ik denk wel dat het telkens handig is om na te denken over hóe je met social media omgaat. Als je foto’s van jezelf gebruikt of als je namen noemt, wat wil je dat daarmee wel of niet gebeurt? En natuurlijk, er kan zomaar iets misgaan waar je vooraf niet op gerekend had. Maar weet dat social media ons ook veel hebben gebracht waar we wél geluykkig mee kunnen zijn, toch?

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.