Een goed gesprek met – wat je eet en hoe je het eet

Ken je de oefening?

rozijnDie van de rozijn. Het hoort bij les 1 van mindfulness en ik geef hem graags als introductie. Want die oefening laat ons precies zien wat we in mindfulness benadrukken: aandacht voor wat er hier en nu met jezelf gebeurt. Mensen die graag rozijnen eten, nemen een handvol, bijten er een keer op en slikken ze door. Ze weten hoe ze eruit zien en hoe ze over het algemeen smaken.

Weten ze ook hoe ze kraken en hoe ze ruiken?

Toen ik de oefening voor het eerst deed, wist ik niet wat er op mijn hand werd gelegd. Ook niet na het voelen, het ruiken, het horen. Pas toen ik erop mocht bijten, wist ik wat ik in mijn mond had. Daar gaat het bij mindfulness over: helemaal ervaren wat er met je gebeurt, hier en nu. Ik ken het ‘schrok’gevoel wel van mijn verslaafdheid aan zoete drop. Er zijn ook wel mensen die me verontschuldigend zeggen dat ze nu eenmaal alles lekker vinden en willen hebben.

Oefen met mindful eten

proeven

Er bestaan organisaties die mindfulness inzetten om zorgvuldig te eten. Gewoon, genieten van wat je eet, hoe het eruit ziet, hoe het ruikt / voelt / … Behalve het feit dat het helpt 0m in meer tijd minder te eten, heb ik gemerkt dat ik kan genieten van eten. Ik hoef niet meer zo nodig drop. Ik geniet ervan, dat wel. Meer nog dan dat ik dat vroeger, met veel meer deed. En dat is wat ik in dit geval bedoel met eem goed gesprek: genieten van eten!

boedhabrug4-234x300

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in aandacht, mindfulness met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.