Een goed gesprek tussen bestuurder als ambtenaar

Niet ieders agenda is dezelfde

Iedereen die in zijn werk wel eens te maken krijgt met ‘de politiek’ kent het verschijnsel dat wat voor ambtelijke professionals vanzelfsprekend lijkt, dat niet per se is voor politici. Overwegingen en belangen van ambtenaren blijken niet altijd samen te vallen met politiek-bestuurlijke overwegingen en belangen. Dat maakt werken in een politieke omgeving soms lastig.

Dat maakt de wisselwerking tussen de ambtenaar en de politicus spannend en interessant

Want jij bent toch ook vóór het democratische bestel dat ons land kent? Dat betekent dat we elke vier jaar kunnen stemmen en dat het eens per vier jaar minimaal een verrassing kan zijn wie het beleid in jouw gemeente, provincie of land bepaalt. Gelukkig worden soms relatief onervaren politici ondersteund door ter zake kundige ambtenaren. De relatie tussen beide partijen is er daarom één die regelmatig om aandacht vraagt. Het lijkt wel een soort huwelijk of een langdurige relatie.

Welke aandacht?

Misschien heeft een ambtenaar niet gekozen voor de persoon die nu ‘boven’ hem of haar zit. Dat maakt de relatie tussen de twee partijen een soort verstandshuwelijk. Ook aan zo’n relatie kun je werken. Trainen.org biedt daarvoor een workshop aan die aandacht geeft aan die relatie tussen twee partijen en die werkt maakt van politiek-bestuurlijke sensitiviteit.

Voor ons, Bart Swanenvleugel en mij, is het een eer en een uitdaging om de één-daagse workshop ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ aan te bieden aan de gemeente Boskoop en het samenwerkingsverband ‘Werken in het groen’.

Waarom?

Omdat we ervan overtuigd zijn dat regelmatig aandacht voor elkaar en elkaars standpunten het ‘verstandshuwelijk’ voor beide partijen goed zal doen, voor ervaren én voor minder ervaren ambtenaren.

 

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in communicatie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.