Een ongeluk zit in een klein hoekje.

LoesjeHoe stom om het daar nu zo over te hebben, na wat er is gebeurd. Maar…als we het er toch over hebben, zit geluk dan in de rest van de ruimte? En genieten we daar wel genoeg van?

Ik heb een  opleiding creatief denken gevolgd en maak  tijd vrij om met speciale creatieve denkmethodes met anderen creatieve oplossingen voor problemen of vraagstukken op te lossen. Dat moet jij ook eens doen! Creatief denken, op zoek naar oplossingen voor een probleem of een vraagstuk waar je vaak al lang mee rondloopt. Vaak heb je van alles al geprobeerd, maar lukt het ’toch niet’. Hoe ik dat denk te weten? Omdat het zo meestal gaat. We zoeken vaak naar oplossingen voor een probleem, of naar een alternatief dat past bij onze vooronderstellingen. Dat zijn die dingen waarvan we denken dat het ‘zo is’. Hoe dat werkt, bij onze denkwijzen?

Onze hersenen bestaan uit meer dan 100.000 hersencellen. Die hersencellen werken samen of worden verbonden door dendrieten, zo’n 100.000 verbindingen per hersencel zijn mogelijk. Als zo’n dendriet is ‘aangelegd’ en meer wordt gebruikt, dan wordt het een soort ingesleten weg die voor ieder de enig juiste weg ‘lijkt’. Het is zoals een ingesleten pad waarvan  heel veel mensen  gebruik maken. Zoals het zgn. Limbopad in Eindhoven, een weg van de universiteit naar het station. Men zegt dat Limburgse studenten die ingesleten route namen en nemen om snel thuis te zijn en andersom. In mindfulness wordt aandacht besteed aan de ‘beginner’s mind’. Als een kind leert fietsen is het in het begin nieuw en spannend. Maar na een keer of drie, vier kan het fietsen, zijn of haar leven lang. Dat leren we niet meer af.

Veel ingesleten routes werken wellicht wel. Maar wil dat dan ook zeggen dat het de enige weg is? Met creatief denken leg je nieuwe dendrieten aan, en neem je zo  een andere weg dan de ingesleten weg. Soms is dat beter of leuker. Het is in ieder geval  weer eens iets anders. Als je wilt, help ik je bij hoe het werkt, om nieuwe dendrieten te ontwikkelen. Kun jij ook net als Loesje van slecht weer genieten.

Over iljas

Ilja Aussems is mijn naam. Ik ben specialist in "een goed gesprek met" Ik blog er elke week over, met mijn opleiding als communicatie-wetenschapper en mijn werkervaring als docent / trainer en adviseur bij de hand. Ik begeleid professionals die willen groeien in hun werk en/of privé. Ik ben jouw bruggenbouwer, train en begeleid je bij een goed gesprek met jezelf en met je doelgroep in je werk (klanten / cliënten, leerlingen, collega's, netwerk) en privé (jezelf, je relatie, je gezin).
Dit bericht is geplaatst in beginner's mind, mindfulness met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.